Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

 

1. Waardoor wordt de ziekte van Alzheimer veroorzaakt?
 

Het is algemeen aanvaard dat de ziekte zich ontwikkelt onder invloed van een verscheidenheid aan genetische, milieu- en leefstijlfactoren. Om een grondig inzicht te krijgen in de ziekte is echter meer onderzoek nodig. Het hebben van een naast familielid met de ziekte verhoogt het risico op de ziekte van Alzheimer, maar is geenszins een vaststaand feit.  Een hoge leeftijd is de belangrijkste risicofactor, maar ook een hoge bloeddruk en diabetes kunnen ook een rol spelen.

 

2. Wat zijn de symptomen van de ziekte van Alzheimer?

 

De ziekte van Alzheimer wordt meestal gekenmerkt door mentale verwarring en vergeetachtigheid, maar deze symptomen kunnen ook optreden bij een normale veroudering.

Wat is het verschil? De Alzheimer Association geeft tien typische symptomen van de ziekte van Alzheimer;
geheugenverlies welke het dagelijks leven verstoort, uitdagingen in de planning die ontstaan of het oplossen van problemen kunnen moeilijkheden veroorzaken.
Anders dan normale cognitieve achteruitgang zijn deze problemen hardnekkiger voor patiënten met de ziekte van Alzheimer.

 

3. Wat is de prognose bij de ziekte van Alzheimer ?

 

Voor mensen gediagnosticeerd met de ziekte van Alzheimer is de exacte tijdlijn onbekend. De symptomen en ernst van de ziekte kunnen variëren. De ziekte doorloopt meestal zeven fasen, oorspronkelijk beschreven door Dr. Barry Reisberg van de New York University.  Het begint meestal met symptomen vergelijkbaar met die van normale veroudering, dit verloopt geleidelijk in verslechterende stadia. Deze kenmerken zich door ​​problemen met eenvoudige rekenkundige en vergeten persoonsgegevens en eindigt met ernstige achteruitgang bijvoorbeeld door het onvermogen om te slikken.

 

4. Is er een remedie voor de ziekte van Alzheimer?  

Nee, er is geen bekende remedie voor de ziekte van Alzheimer, alleen behandelingen die de symptomen kunnen verlichten. Door gebruik van medicatie kunnen mentale verwarring, geheugenverlies en andere cognitieve symptomen verminderen, maar de onderliggende oorzaken worden niet weggenomen.
 

5. Hoe kan ik de ziekte van Alzheimer voorkomen?  

Zoals bij vele degeneratieve ziekten kunnen een gezonde levensstijl, met inbegrip van regelmatige lichaamsbeweging, evenwichtige voeding en voldoende slaap de ziekte van Alzheimer voorkomen. Misschien het meest opvallende is het verband tussen hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte en het voorkomen van de ziekte.

 

Meer informatie over particuliere thuiszorg bij de ziekte van Alzheimer klik hier