Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

Belasting zzp'ers 2019

 

De belangrijkste wetswijzigingen voor zzp'ers per 1 januari 2019

Als ondernemer krijg je vanaf 1 januari 2019 te maken met nieuwe wetten en regels. Wil je weten wat er voor jou als zzp'er verandert?

Hieronder volgend de belangrijkste wetswijzigingen vanaf 1 januari 2019.

 

1. Belastingstelsel van 4 naar 2 schijven

Het kabinet wil het belastingstelsel makkelijker maken. Het stelsel wordt daarom vanaf 2019 stap voor stap aangepast. Per 1 januari 2019 wijzigen de tarieven in box 1 van de inkomstenbelasting (inkomsten uit werk en woning). Dit is een aanloop naar 2021, want dan zijn er nog maar 2 belastingschijven in box 1.

 

2. Laag btw-tarief is van 6% naar 9% gegaan.

Werk jij als zelfstandige in bijvoorbeeld de horeca, agro, recreatie, sport, cultuur, bouw of retail?

Dan mag jij factureren tegen het lage btw-tarief. Dit was tot nu toe nog 6%. Maar vanaf 1 januari is het lage btw-tarief vastgesteld op 9%. Deze verhoging heeft invloed op je prijsstelling, administratie en BTW-aangifte. Kijk dus of jouw uurtarief nog reëel is.


3. Vergoeding voor naasten van slachtoffers bedrijfsongeval

Overlijdt er iemand door een gebeurtenis waarvoor jij als zzp'er aansprakelijk bent? Zoals een bedrijfsongeval, verkeersongeluk, medische fout of geweldsmisdrijf. Of loopt het slachtoffer bij zo’n ongeval ernstig en blijvend letsel op?
Dan kunnen de naasten vanaf 1 januari 2019 aanspraak maken op een vergoeding voor immateriële schade. Afhankelijk van de situatie ligt deze vergoeding tussen de 12.500 en 20.000 euro.

 

4. Aanscherping meldcode huiselijk geweld in de zorg

De meldcode voor slachtoffers van ernstige kindermishandeling en huiselijk geweld wordt aangescherpt. Ben jij een professional die werkt met gezinnen, kinderen of volwassenen in bijvoorbeeld de kinderopvang of zorg? Dan ben je vanaf 1 januari 2019 verplicht Veilig Thuis te informeren als je kindermishandeling of huiselijk geweld constateert.


5. Gedeeltelijke bijtelling van 22% voor elektrische auto's duurder dan 50.000 euro

Koop of lease je in 2019 een elektrische auto voor je zaak. En ga je daar ook privé in rijden? Dan geldt voor auto’s met een catalogusprijs tot 50.000 euro een bijtelling van 4%. Ligt de catalogusprijs van je elektrische auto daarboven? Dan geldt een bijtelling van 22% voor het bedrag boven die 50.000 euro.