Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

 

Ouderen thuis

 

Veel ouderen brengen de feestdagen thuis alleen door. Een kaartje in de brievenbus van een vriendelijke onbekende betekent daarom veel voor hen. Hoe stuur je een kerstkaart naar eenzame ouderen?

Kerst vier je vaak samen met familie en vrienden. Maar helaas geldt dit niet voor veel ouderen. 1 miljoen ouderen in Nederland zijn eenzaam. Dit is 1 op de 4 ouderen! In iedere straat woont dus wel een eenzame oudere, ook bij jou. Zo’n 200.000 ouderen zijn zelfs helemaal alleen met de feestdagen.

Door deze mensen een kaartje te sturen voelen zij zich een beetje minder alleen. Het Nationaal Ouderenfonds en PostNL organiseren daarom samen een kerstkaartenactie.

In voorgaande jaren is gebleken dat ouderen het op prijs stellen om een kaartje terug te sturen. Staat je open voor dit contact, laat dan jouw adres op de envelop of de kaart achter. En wie weet krijg je er een penvriend bij. 

Harmke Ton (87) uit Utrecht:

 

Vroeger kreeg ik veel kaartjes, maar tegenwoordig niet meer. Mensen bellen of e-mailen nu steeds vaker. Dat is ook leuk, maar een echt kerstkaartje brengt toch een betere sfeer mee.

 

Stuur een kerstkaart! Hoe werkt het?

  • Schrijf een mooie kerstgroet.
  • Plak een postzegel of Decemberzegel en stuur de kaart naar het Nationaal Ouderenfonds: Postbus 156, 3980 CD Bunnik.
  • Deze zorgen er samen met PostNL voor dat alle kaarten voor kerst worden bezorgd bij ouderen in heel Nederland.

 

 

Zelfzorg tekort

 

Een aantal van deze alleenstaande ouderen heeft een tekort aan zelfzorg.
Zelfzorg geeft de mate aan waarin een cliënt (zorgvrager) voor zichzelf kan zorgen. Zelfzorg wordt wel omschreven als "alle zorg die een persoon besteedt aan het opheffen van eigen noden en het voldoen aan eigen behoeften".

Er is sprake van een zelfzorgtekort als er bijvoorbeeld bij de algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) zoals wassen, aankleden of eten hulp nodig is van een familielid, bekende of een zorgverlener en deze de ADL ondersteunt of volledig overneemt.

De af te spreken ondersteuning zal erop gericht zijn om de zelfzorgtekorten zo veel mogelijk op te heffen of te ondersteunen zodat de zelfredzaamheid wordt gestimuleerd. Dit kan door de zorg tijdelijk over te nemen, of door voorlichting en training aan te bieden zodat de cliënt de tekorten zelf kan compenseren. Mensen met chronische aandoeningen kampen vaak met zelfzorgtekorten van blijvende aard. Zij hebben dan langdurend hulp nodig bij de zelfzorg.

Zelfzorgtekort kan ook van tijdelijke aard zijn doordat een aandoening weer geneest. In dit geval kan hulp bij de persoonlijke verzorging tijdelijk worden ingezet. 

Zelfzorgtekort wordt niet altijd door de cliënt zelf onderkend. Er is vaak sprake van schaamte en soms is er een gebrek aan ziekte inzicht, waardoor het zelfzorgtekort wordt veroorzaakt. Er kan bijvoorbeeld sprake van zijn bij dementie. Doordat de cliënt zorg mijdend is en geen ziekte inzicht heeft wordt de zorg als onnodig beschouwd.

Meer informatie over het verlenen van ondersteuning bij zelfzorg klik hier