Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

verpleegkundigen in de thuiszorg

Meer werkgelegenheid
Vanaf 2017 of 2018 wordt er een tekort aan verzorgenden verwacht. De zorgvraag gaat waarschijnlijk groeien: in 2017 tussen de 0,3% en 1,3%. ‘Dit komt onder meer doordat het aantal ouderen toeneemt, net zoals het aantal mensen met een chronische aandoening, waaronder dementie. Ook de levensverwachting van mensen met een beperking neemt toe.

Schrappen van registraties op je werk
Als verzorgenden tegen regels aanlopen die zij niet vinden bijdragen aan de kwaliteit van zorg, en zinloos vinden, dan kunnen ze dit aankaarten in het team. Het team kan dan besluiten om deze registratie niet meer uit te voeren. Dit is wettelijk toegestaan. 

Meer verpleegkundigen.
De zorg wordt complexer, ook in verpleeghuizen. Om kwaliteit te kunnen blijven leveren, is een goede samenstelling van het team nodig. Veel verpleeghuizen druk bezig zijn om mbo- en hbo-verpleegkundigen te werven, om de deskundigheid van de verzorgenden aan te vullen. De (hbo-)verpleegkundige kan de verzorgende bijvoorbeeld ondersteunen door klinisch redeneren: de vaardigheid om de eigen observaties te koppelen aan medische kennis (fysiologie, anatomie, pathologie, farmacologie). Of door nieuwe wetenschappelijke kennis in te brengen. De (mbo)-verpleegkundige kan bijvoorbeeld met een verpleegkundige diagnose de zorgleefplannen helpen verbeteren. 

Andere werkzaamheden in de thuiszorg
Het afgelopen jaar lag er veel nadruk op de wijkverpleegkundige, niveau 5. De hbo-verpleegkundige is verantwoordelijk geworden voor het indiceren van zorg. Bijscholingstrajecten worden komend jaar nog belangrijker. Dit heeft te maken met de complexere zorgvragen van cliënten: ouderen blijven immers langer thuis wonen en dat heeft consequenties voor de werkzaamheden van verzorgenden ig. Het vraagt een bredere blik op de cliënt en goede afstemming met de wijkverpleegkundigen.

Veranderingen in de opleiding verzorgende ig
Vanaf dit schooljaar krijgen aankomende verzorgenden ig te maken met een aantal vernieuwingen. Zo volgen ze een opleiding die is verdeeld in drie delen: basisdeel, brancheverbijzondering en keuzedeel. De keuzedelen (met een studielast van 720 uur voor verzorgenden ig zijn gericht op verdieping, verbreding of doorstroom. Ze kunnen bijvoorbeeld gaan over mensen met niet-aangeboren hersenletsel of over zorg en technologie. Scholen kunnen met het wel of niet aanbieden van (bepaalde combinaties van) keuzedelen sneller inspelen op actuele veranderingen op de arbeidsmarkt voor verzorgenden ig. Er zijn nog diverse keuzedelen in voorbereiding/ontwikkeling, dus wie weet krijgen aankomende verzorgenden in 2017 nog meer te kiezen.

Leefpatroonmonitoring in de thuiszorg 

Op het gebied van e-health, robots, ICT en domotica wordt er een hoop ontwikkeld. Een vernieuwing waar verzorgenden wel mee te maken krijgen, is leefstijlmonitoring voor alleenstaande ouderen met dementie. Dit is bedacht om de – cognitieve – achteruitgang bij mensen met dementie snel in beeld te krijgen. Deze achteruitgang is af te leiden uit wijzigingen in het dagelijks patroon. Het werkt als volgt: er worden sensoren in huis geplaatst die twee weken lang het normale patroon van een oudere in kaart brengen: slaap/waakritme, toiletgebruik, activiteit in de keuken, bewegingspatroon. Na de “inregelperiode” wordt iedere afwijking van het patroon gesignaleerd. Via een app krijgen mantelzorgers en zorgprofessionals – wijkverpleegkundigen en/of verzorgenden – afwijkingen van het patroon door. Stel: een oudere gaat ’s nachts ineens meer dwalen door de woning. Dit kan erop wijzen dat de dementie erger wordt. Een ander voorbeeld: een oudere ging eerst altijd een keer per nacht naar de wc en ineens wordt dit vijf keer per nacht. Dit kan wijzen op een urineweginfectie. Die moet snel behandeld worden met antibiotica, want anders wordt de kans op een delier vergroot.

Nieuw beroepsprofiel verzorgende ig
Dit jaar zal het nieuwe beroepsprofiel voor verzorgenden gepresenteerd worden. Verschil met de voorgaande beroepsprofielen is dat de focus nu meer ligt op het ondersteunen van zelfmanagement van de cliënt en preventie. In plaats van dat de verzorgende de cliënt alles uit handen neemt, wordt er nu meer ingezet op zelfredzaamheid en de cliënt hierin stimuleren en uitdagen.

Meer informatie over het werken in de thuiszorg als particulier zorgverlener klik hier