Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.


In onze praktijk voor particuliere thuiszorg in de terminale levensfase maken we vaak mee dat de laatste wens van mensen om thuis te sterven wordt ingewilligd. Deze mensen hebben daar vaak bewust over nagedacht en hebben dit gecommuniceerd aan hun naasten. Toch is er vaak nog veel onduidelijk met betrekking tot iemands laatste fase.


Deze onduidelijkheid kan moeilijkheden veroorzaken. Soms kan niet de juiste zorg worden ingezet omdat onduidelijk is hoe de terminaal zieke cliënt het gewild zou hebben. Soms ook weet de familie niet goed hoe om te gaan met deze situatie of spelen er allerlei zaken uit het verleden.

Beslissingen over hoe de terminale fase het beste zou moeten verlopen worden uitgesteld of helemaal niet genomen. Voor de cliënt of diens naaste kan dit vervelende gevolgen hebben of nare herinneringen aan een overlijden veroorzaken. 

Het opstellen van een sterfplan zou een uitkomst kunnen bieden
Met betrekking tot geboortes is het op stellen van een geboorteplan al gangbare praktijk.


Een geboorteplan is een beknopt document dat je digitaal of op papier kunt invullen. De lengte varieert tussen een paar regels tot maximaal twee A4'tjes. Zorgverleners moeten het namelijk snel kunnen lezen.

Het doel van een geboorteplan is:
 

  • Je bent al bewust bezig met je bevalling waardoor je je zo goed mogelijk voorbereid.
  • Je laat de verloskundige en andere zorgverleners weten wat je belangrijk vindt wat jouw ideeën en wensen zijn en hoe jij graag wilt dat mensen met je omgaan.
  • Je kunt samen met je partner de bevalling en de verwachtingen van elkaar bespreken.


Door een geboorteplan blijf je betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en de beslissingen die genomen worden. Ook op momenten dat je zelf niet goed kunt vertellen wat je wilt.

Een geboorteplan is slechts een leidraad; niets in het plan staat vast. Je kunt zelf op elk moment van gedachten veranderen.

Daarnaast is het een plan. Ook kan het zijn dat de bevalling anders loopt dan verwacht of gewild. Hierdoor kunnen misschien niet al de wensen meer uitgevoerd worden.

Natuurlijk zou hetzelfde gelden voor een sterfplan.

Je kunt van gedachten veranderen of de situatie verloopt anders dan gepland.

Voor veel mensen is het praten over hun eigen sterven nog vaak taboe. Ook door familieleden wordt het onderwerp soms vermeden. Het is ook lastig om zaken bespreekbaar te maken, zeker als er sprake is van een afstandelijke verhouding of een gebrouilleerde relatie.

Toch is het iets om over na te denken, het zou veel verdriet en/of onwenselijke situaties kunnen voorkomen.