Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

 

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) past de bekostiging van palliatieve zorg aan per 1 januari 2018.

De NZa heeft besloten de bekostiging van palliatieve zorg aan te passen nadat zij enkele maanden geleden heeft geconcludeerd dat palliatieve zorg in de huidige situatie "vaak onbedoeld niet kan worden gedeclareerd". Om de knelpunten voor 2018 op te lossen heeft de NZa een nieuwe zorgactiviteit geïntroduceerd voor een consult dat door alle leden van het team palliatieve zorg die een poortfunctie uitoefenen, in zowel een poliklinische als een klinische setting, geregistreerd mag worden.

Dat palliatieve zorg vaak niet kan worden gedeclareerd door hiaten in de bekostigingssystematiek.

Staatssecretaris Van Rijn gaat polsen of verzekeraars bereid zijn voortaan geen budgetplafonds meer op te nemen in de contracten met aanbieders van palliatieve thuiszorg.

Die toezegging deed hij woensdag in de Tweede Kamer tijdens een debat over palliatieve zorg, in reactie op een bijna Kamerbreed gesteunde oproep van SGP-fractievoorzitter Van der Staaij.

Aanleiding voor het door PVV-Kamerlid Agema aangevraagde debat was een recente RTL-enquête onder hospices en ziekenhuizen.

Zij kunnen verzoeken van terminale patiënten om thuis te overlijden soms niet uitvoeren omdat ze de benodigde thuiszorg niet geregeld krijgen. Soms ligt dat aan een tekort aan gespecialiseerde wijkverpleegkundigen, maar soms ook aan de contracten tussen zorgaanbieders en verzekeraars.

Sommige verzekeraars bepalen namelijk vooraf een maximumbedrag dat zorgverleners aan palliatieve thuiszorg mogen uitgeven. Ook wordt er geïndiceerd voor een periode van 3 maanden, wat maximaal 1x verlengd mag worden. Afzien van zo’n plafond zou de standaard moeten zijn, beaamde Van Rijn.


Meer informatie over palliatief terminale thuiszorg klik hier.