Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

Fiscaal gedoogbeleid zzp’ers weer verlengd

De fiscus gaat de wet die schijnzelfstandigheid moet tegengaan, toch niet handhaven. De bijna twee jaar oude wet zou per 1 juli dit jaar eindelijk gehandhaafd worden. Maar omdat er problemen zijn, wordt het gedoogbeleid verlengd tot 1 januari 2020.

Dat heeft minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees (D66) vrijdag bekend gemaakt.

Er zijn zo’n 1 miljoen Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP ’ers) in Nederland. De fiscus vermoedt dat een deel van hen eigenlijk verkapte werknemers zijn. Maar dan zonder pensioenopbouw, ontslagbescherming en sociale verzekeringen en met duizenden euro’s aan fiscaal voordeel. Voor werkgevers kan het dus voordelig zijn om mensen niet als werknemer in dienst te nemen, maar als ZZP ’er in te huren, ook al doet die feitelijk precies hetzelfde werk. Indien jij hetzelfde werk verricht als jouw collega, maar die werkt in dienstverband kan er sprake zijn van schijnzelfstandigheid.

 

Verantwoordelijkheid ZZP’er

Tot 1 mei 2016 konden werkgevers een eventuele boete voor het inhuren van schijnzelfstandigen vaak afschuiven op de ZZP’er. Per die datum ging een nieuwe wet in, de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA). Onder de wet DBA werd die bescherming van kwaadwillende opdrachtgevers aangepakt. Dat moest werkgevers ontmoedigen om zich schuldig te maken aan het inhuren van schijnzelfstandigen.

De nieuwe wet DBA bracht echter veel onzekerheid met zich mee. Zo was voor veel opdrachtgevers en ZZP’ers niet duidelijk welke situaties de fiscus precies als schijnzelfstandigheid zou bestempelen. Opdrachtgevers werden angstig om ZZP’ers in te huren waardoor ZZP’ers geen of minder opdrachten konden krijgen.

Mocht een opdrachtgever in de bouw bij wijze van spreken een hamer ter beschikking stellen aan een ZZP’er, of moest de zelfstandig ondernemer altijd zijn eigen gereedschap meenemen? Zogeheten ‘modelovereenkomsten’ moesten dat verduidelijken, maar de fiscus had grote moeite om alle modelovereenkomsten op tijd goed te keuren. Enkele modelovereenkomsten werden wel goedgekeurd en zijn de downloaden op de website van de Belastingdienst.


Gedoogbeleid

Om aan die onzekerheid een einde te maken, besloot de overheid de nieuwe wet toch maar niet te handhaven, maar een gedoogbeleid te voeren: bij twijfelgevallen werd geen boete opgelegd. De handhaving van de wet werd steeds uitgesteld, tot uiteindelijk 1 juli 2018.

Nu constateren Koolmees en staatssecretaris van Financiën Menno Snel (ook D66), dat de wet DBA voor te veel onrust blijft zorgen. Zij willen daarom met nieuwe wetgeving komen, die per 1 januari 2020 moet ingaan. Tot die tijd blijft de wet DBA van kracht, maar wordt deze niet gehandhaafd.


Gezagsrelatie

Wel wordt niet alles toegestaan.  Alleen als de fiscus kan bewijzen dat er én sprake is van een fictieve dienstbetrekking én dat er sprake is van evidente schijnzelfstandigheid én er sprake is van opzet, kan een boete volgen. Belangrijk hierin is of de ZZP’er zich gedraagt als ondernemer en er geen gezags-  relatie is tussen de Zelfstandige en zijn opdrachtgever.

 

Meer weten over het Zelfstandig Ondernemerschap in de Zorg Klik hier.