Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

 

Het PGB is een belangrijk en waardevol instrument om particuliere thuiszorg in te kopen die mensen nodig hebben en waarmee zij de regie blijven voeren over hun leven. Tegelijkertijd wil de minister kwetsbare mensen beschermen en duidelijker maken welke voorwaarden zijn verbonden aan de keuze voor een PGB. Er moet een toekomstbestendig PGB komen. Er zijn 4 PGB rapporten opgemaakt, deze zijn verzonden aan de Kamer. 

 

Eigen regie en vertegenwoordiging PGB

Veel budgethouders hebben een vertegenwoordiger. Met name wanneer sprake is van meer dan één vertegenwoordiger, bijvoorbeeld een bewindvoerder en gewaarborgde hulp, doen zich problemen voor. Vandaar dat het ministerie een onderzoeksbureau opdracht gaf om onderzoek te doen naar dit onderwerp. Daar zijn onder andere de volgende adviezen uitgekomen:
 

  • Laat budgethouders en vertegenwoordigers vooraf goed beseffen wat er van hen verwacht wordt en waaraan ze moeten voldoen. Leg de taken, kennis en vaardigheden voor een goed PGB - beheer vast. Zodat vooraf duidelijk is waar iemand aan begint, er samen gekeken kan worden of iemand zelf in staat is een PGB te beheren of te bekijken wat ervoor nodig is om met een PGB te gaan werken. Eigen regie brengt ook eigen verantwoordelijkheid met zich mee. 
  • Maak afspraken over de rolverdeling tussen de vertegenwoordiger(s) en de budgethouder. De minister wil ter ondersteuning een handreiking maken.
  • Leg de verantwoordelijkheid voor het PGB - beheer neer bij degene die het budget ook daadwerkelijk beheert. Dit is momenteel nog niet het geval. De budgethouder blijft verantwoordelijk, al laat hij zich vertegenwoordigen. De minister gaat de kansen en risico’s die dit met zich meebrengt verkennen.


Het rapport rondom vertegenwoordiging brengt het probleem goed in beeld, maar biedt nog geen duidelijke oplossingen. Door vertegenwoordiging kunnen ook budgethouders die niet zelf het budget kunnen beheren in aanmerking kunnen komen voor een PGB. Dit komt vooral voor in de dementie zorg waarbij mensen niet meer in staat zijn om hun eigen budget te beheren.  Budgethouders moeten vrij zijn om zelf hun vertegenwoordiger aan te wijzen. Indien zij dit niet meer kunnen kan er een wettelijk vertegenwoordiger worden aangewezen.  

 

Problemen met PGB - ZvW 

Een PGB voor 24 uurs, verblijfszorg is afkomstig uit de Wet langdurige zorg en geeft toegang tot verblijfszorg. Deze verblijfszorg kan ook worden opgezet in een PGB om zelf de particuliere thuiszorg te organiseren. Indien een zorgvrager vanwege de zorgwaarte ( nog ) niet valt onder de Wlz, kan de zorgvrager in veel gevallen een beroep doen op een PGB vanuit de Zorgverzekeraar. 

Problemen die zich voordoen met een PGB vanuit de ZorgverzekeringsWet zijn: 

  • Budgethouders kiezen voor een PGB, omdat zij behoefte hebben aan zorg op wisselende en ongebruikelijke tijdstippen, omdat ze zelf hun zorgverleners willen kiezen, omdat ze eigen regie willen voeren.
  • Het indicatieproces verloopt bij driekwart van de budgethouders goed.
  • Ontevredenheid speelt met name wanneer het aantal geïndiceerde uren door de verzekeraar naar beneden is bijgesteld.
  • Door de helft van de budgethouders is aangegeven dat het (zeer) moeilijk is om een wijkverpleegkundige te vinden om de indicatie te stellen.
     

De resultaten van onderzoek bieden waardevolle informatie over de werking van het Zvw- PGB vanuit het perspectief van de budgethouder. Gegevens die worden meegenomen bij de brede evaluatie van de werking van het Zvw- PGB in de praktijk, die in de eerste helft van 2018 door het onafhankelijke advies- en onderzoeksbureau wordt uitgevoerd. 

 

Praktijkteam

Om verbeteringen door te voeren bij de indicatiestelling van het PGB in de Zvw is een praktijkteam ingesteld. Daarin zitten vertegenwoordigers van ZN, V&VN, Per Saldo en VWS. Verpleegkundigen uit de beroepsgroep, zorgverzekeraars, Per Saldo, VWS en een aantal andere experts bespreken geanonimiseerde gevallen (casuïstiek) en knelpunten uit de praktijk. Alle betrokken partijen zien hier de meerwaarde van in. Belangrijkste doel is van elkaar te leren en de verbeterpunten door te voeren in de alledaagse praktijk.

 

Invoering trekkingsrecht

De invoering van het trekkingsrecht in 2015, is niet probleemloos verlopen. Twee ketenregisseurs werden aangesteld met als taak de regie te voeren op de uitvoering van het herstelplan. Dit was het begin van bijna drie jaar onafhankelijke ketenregie. Per 1 januari 2018 is het ketenbureau PGB opgeheven en zijn de taken overgedragen aan het ministerie van VWS.

 

Meer informatie over het PGB klik hier