Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.


wandelen in thuiszorg

Korting op woonruimte voor studenten, in ruil voor hun tijd in het verpleegtehuis. Een van het eerste verpleegtehuis besloot in 2012 om studenten tussen ouderen te laten wonen. Een win-winsituatie.

De studenten betalen meestal geen huur, maar helpen in ruil voor de woonruimte mee in het verpleegtehuis. Ze gaan bijvoorbeeld lopen met bewoners, maken een praatje, helpen met de maaltijden of bij het uitzoeken van een nieuwe telefoon.

Er kwamen bij ons kamers leeg te staan, omdat er alleen nog plek is voor mensen die heel veel zorg nodig hebben. Tegelijkertijd speelde ook het gedoe rond de studiefinanciering, waardoor steeds meer jongeren thuis bleven wonen. Een idee was om de twee te combineren.
 

Samen lopen

In Nederland zijn er inmiddels zo'n tien instellingen die studenten inzetten om het leven van de ouderen wat aangenamer te maken. Zoals in Utrecht, in een huis voor licht verstandelijk gehandicapten. Daar woont onder anderen Julie de Lange, student bedrijfseconomie. Ze heeft bewust gekozen voor een kamer in de instelling.
"Ik wil graag mijn steentje bijdragen." Volgens haar voelt het niet anders dan in een gewoon studentenhuis.
"Het is eigenlijk heel erg normaal geworden." 

De Lange loopt iedere week met bewoonster Jolanda Jansen. Zij ziet ook de voordelen van een student in huis.
 

"Er is meer gezelligheid gekomen en we doen meer leuke dingen met elkaar."


Studenten kunnen ideaal zijn om het gewone leven in een instelling te brengen. "Dit zouden ze vaker moeten doen."

De woonstudenten houden ondertussen zichzelf in stand. Ze zijn begonnen met één student, inmiddels zijn het er zes. Als er een vertrekt, plaatsen de anderen een oproep op Facebook en krijgt het verpleegtehuis een voordracht. Ze brengen zoveel leven in de brouwerij, brengen de buitenwereld bij ons binnen. Oma heeft nu haar eigen verhaal, ze hoeft niet te wachten tot haar kleinkind eindelijk eens langskomt om zijn rapport te laten zien. Het gesprek tussen ouderen ging altijd over pijntjes. Of over dochters die niet komen, over wat ze verloren zijn. Nu praat oma over studentenspelletjes of over de sushi-avond waar ze onlangs een glaasje rijstwijn heeft gedronken.