Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

oudere verwarde dames

Tien verbeterpunten om te komen tot een dementie vriendelijke gemeente
 

Alzheimer Nederland heeft 10 punten opgesteld waarmee beoogd wordt mensen met dementie veiliger en langer thuis te laten wonen, gericht aan gemeentes. De persoon met dementie wil graag onderdeel uitmaken van zijn omgeving. De mantelzorger wil het zo lang mogelijk volhouden. Mantelzorgondersteuning is daarbij erbij belangrijk. Daarom is bij dementie particuliere thuiszorg op maat en het nemen van preventieve maatregelen belangrijk.

Belangrijke stappen op weg naar een dementievriendelijke gemeente.
 

1. Kennis over thuiszorg bij Gemeentelijke instanties

Er kan meer winst gehaald worden uit de keukentafelgesprekken. Uit de Monitor veranderingen in de zorg (Alzheimer Nederland, 2015) blijkt dat 1 op de 5 van de ondervraagde mantelzorgers niet tevreden is over het keukentafelgesprek vanwege het gebrek aan kennis over dementie en ondersteuning bij dementie
 

2. Meer samenwerking tussen sociale teams en casemanagers. 

Sociale wijkteams vormen de kern van de maatschappelijke ondersteuning. Ze staan dichtbij de burgers in buurt, wijk of dorp. Bij dementie vervult de casemanager dementie voor de wijkteams een spilfunctie als de deskundige.
 

3. Individuele Begeleiding is maatwerk. 

Persoonlijke begeleiding bestaat uit het voeren van het huishouden, het structureren van de dag of het onderhouden van sociale contacten. Om langer thuis te kunnen blijven functioneren, zeker bij alleenwonenden is persoonlijke begeleiding essentieel.  70% van de mensen met dementie woont thuis. Dagactiviteiten zitten in de top 3 van voorzieningen voor mantelzorgers om het zelf thuis langer vol te houden. Door dagactiviteiten kunnen mensen met dementie weer een zinvolle dag ervaren. De drempel om het huis te verlaten kan zeer groot zijn omdat dit onveilig voelt. Zeker bij alleenwonenden, 40% van mensen met dementie woont alleen.

 

4. Biedt huishoudelijke hulp aan mensen met dementie.

Uit de Monitor veranderingen in de zorg (Alzheimer Nederland, 2015) blijkt dat bijna de helft van de mantelzorgers zegt dat het aantal uren huishoudelijke hulp is verminderd sinds de transitie. Huishoudelijke hulp hoort juist tot de top 3 van voorzieningen voor mantelzorgers om het zo lang mogelijk thuis vol te Laat medewerkers van sociale wijkteams verwijzen naar én samenwerken met de casemanager dementie. Dit kan al in het diagnostisch traject zodat u bijdraagt aan preventie door uitstel van zorg en voorkomen van overbelasting. lichtere vormen van ondersteuning mogelijk te maken. Denk hierbij aan vrijwilligerswerk, maatjesproject, DemenTalent, Zwementie, Odensehuizen. Gemeentes wordt gevraagd maatwerk te verlenen als het gaat om dagbesteding. Belangrijk is aan te sluiten op behoeften & mogelijkheden van mensen met dementie, wees creatief en betrek maatschappelijke organisaties zoals sportverenigingen, musea bij de ontwikkeling van nieuw aanbod. 
 

5. Zorg voor goed vervoer.

Ontmoetingen met anderen kunnen vereenzaming en snellere achteruitgang tegengaan. Ondersteun mensen met dementie op het gebied van vervoer en zorg dat er voldoende en kwalitatief goed vervoer binnen de gemeente beschikbaar is. 
 

6. Mantelzorgondersteuning en respijtzorg

Uit de dementiemonitor mantelzorg blijkt dat 54% van de mantelzorgers tamelijk tot overbelast is (Nivel, Alzheimer Nederland, 2016). Was in 2013 nog 1 op de 10 mantelzorgers zwaar belast tot overbelast, in 2016 is dit opgelopen tot 1 op de 6.  Het bespreekbaar maken van overbelasting door de mantelzorger is lastig vanwege loyaliteit en schuldgevoelens. Mantelzorgers hebben behoefte aan informatie over ondersteuningsmogelijkheden
 

7. Biedt advies bij onveilige situaties thuis.

Uit het rapport Onveilige situaties thuis en buitenshuis (Alzheimer Nederland, 2014) onder ruim 700 mantelzorgers blijkt dat 76% te maken heeft met onveilige situaties thuis. Toezicht door de omgeving (zowel eigen sociaal netwerk als professioneel) en hulpmiddelen.
 

8. Biedt begeleiding aan mensen met verward gedrag

Een deel van de groep verwarde personen die soms door handhavers van de openbare orde worden opgevangen, betreft mensen met dementie. Het gaat dan vaak om problemen in de communicatie en verward gedrag. Situaties kunnen snel ontregelen 
 

9. Voorkom dat mensen tussen de wal en het schip raken.

Mensen met dementie hebben bij de hulp en ondersteuning te maken met drie wetten, Wmo, Zvw en Wlz. De overgang tussen deze wetten verloopt niet altijd vloeiend. Mensen met dementie willen zo lang mogelijk thuis wonen en blijven meedoen in het dagelijks leven. Dat is niet eenvoudig vanwege het taboe op de ziekte en het daarmee gepaard gaande onbegrip en uitsluiting. Mantelzorgers en familie goed voorlichten is hierbij essentieel. 
 

10 Blijf gefocused op mensen met dementie

 Mantelzorgers doen vooral een beroep op hun directe familie voor hulp en in veel mindere mate buren en vrienden vragen. Geef informatie en adviezen voor gebruik van technologie (domotica, apps, GPS). Mensen die zorgen voor iemand met dementie zoeken niet snel naar hulp. Deze hulp moet dus makkelijk benaderbaar zijn en meedenken in oplossingen

 

Meer informatie over hulp bij dementie