Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

 

zwarte takjes

Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er niet meer zo veel mensen in Nederland overleden als in de week van 26 februari. Het was de week met een gevoelstemperatuur van -15. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek. 

Die laatste februariweek was de week waarin het ijskoud was en de griepepidemie op een hoogtepunt kwam. Ziekenhuizen werden zo overbevolkt dat patienten soms in de gangen moesten liggen. En dat had gevolgen: er stierven 3887 mensen. Ouderen werden het meest getroffen. Meer dan de helft van de mensen was tachtigplus.

De laatste keer dat er in één week meer doden vielen was in januari 1945, tijdens de Hongerwinter. Toen stierven er ongeveer 4500 per week. Precieze cijfers zijn er niet, omdat in die tijd sterftecijfers alleen per maand werden bijgehouden.

 

Griepepidemie en meer ouderen


Zelfs in de week van de Watersnoodramp in januari 1953, vielen er minder doden: 3200 in totaal.

Een reden is ook dat Nederland meer ouderen telt dan 70 jaar geleden. Het nadeel van ouder worden is dat ons lijf zwakker wordt en we kwetsbaarder worden voor dingen die samengaan met natuurfenomenen als zo'n extreem koude winterweek.

 

Overvolle ziekenhuizen

Gevolg was ook dat de ziekenhuizen in heel Nederland te maken hadden met grote capaciteitsproblemen door de aanhoudende griepgolf. Het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland heeft een meldpunt ingesteld om beschikbare ziekenhuisbedden in die regio in kaart te brengen.

In heel Nederland kampen ziekenhuizen met problemen rondom acute zorg. Spoedeisende Hulpafdelingen van de ziekenhuizen stromen over en kondigen tijdelijke sluitingen af. Intensive Care bedden zijn nauwelijks nog beschikbaar.  Terwijl het aanbod van patiënten alleen maar toeneemt, is er ook minder personeel beschikbaar. 

Als maatregel heeft het zorgnetwerk een tijdelijk ‘regiopunt beddencapaciteit’ in het leven geroepen. Met dit overzicht kunnen ziekenhuizen snel bepalen waar patiënten terechtkunnen. Daarnaast kijken ziekenhuizen of het mogelijk is om mensen sneller naar huis te sturen om bedden vrij te maken. De ambulancezorg in Noord-Nederland onderzoekt de mogelijkheden om extra personele capaciteit vrij te maken voor de ziekenhuizen. In veel ziekenhuizen liggen grieppatiënten en ouderen met longontsteking.

 

Meer informatie over hulp na een ziekenhuisopname thuis