Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

Wat doet bewegen?Door lichaamsbeweging verhoogt je hartslag. Je hart is een spier en deze spier train je automatisch wanneer je beweegt. Hoe beter je deze spier traint, hoe efficiënter hij je bloed door je lichaam pompt. Beweging stimuleert een goede werking van je hart en je bloedvatenstelsel.

 

Nieuwe haarvaten en verlaging van de bloeddruk

Door lichaamsbeweging ontstaan nieuwe haarvaten in je spieren. Dit houdt in dat je bloedvatenstelsel groter wordt. En dit heeft onder andere als voordeel dat hierdoor automatisch de druk afneemt op de wanden van je bloedvaten. Het bloed wordt immers door meerdere vaten wordt gepompt. Je bloeddruk vermindert.

Een hoge bloeddruk, aan de andere kant, is verhoogt de risico’s op een hartaanval en op beroertes. Hartaanvallen behoren tot de belangrijkste doodsoorzaken in het westen.

 

Beweging verbetert de cholesterolbalans

Bloed transporteert zuurstof en zuurstof is nodig voor de verbranding van calorieën. Door de verbranding van calorieën ben je in staat om beweging uit te voeren. Door regelmatige te beweging verbetert dit proces. Dit betekent dat je steeds minder vermoeid raakt van dezelfde lichamelijke inspanning. Je conditie verbetert. Door regelmatig te bewegen verbetert ook het cholesterolgehalte in je bloed. Je hebt het “slechte” LDL en het “goede” HDL cholesterol. LDL cholesterol kan hart- en vaatziekten veroorzaken. LDL vervoert namelijk vet en cholesterol naar je weefsels en spieren. Wanneer deze energie niet gebruikt wordt, kan het je vaten laten dichtslibben.

 

Beweging voorkomt dichtslibben van aders

Door regelmatig te bewegen verhoogt het HDL cholesterol gehalte in je bloed. HDL schraapt het LDL van je vaatwanden af. Hierdoor voorkom je dus dichtslibbende aderen.

 

Voorkomen diabets 2

Regelmatig bewegen helpt om je lichaamsgewicht op pijl te houden. En dit is belangrijk in de strijd tegen diabetes 2. Door beweging blijft je lichaamsgewicht op pijl, of daalt het. Hierdoor is je lichaam beter in staat om suikers uit je bloed zonder tussenkomst van insuline, op te nemen in je cellen.

Wanneer je zwaarder wordt, is je lichaam minder goed in staat om de suikers in je bloedbaan, op te nemen in je lichaamscellen. Als antwoord hierop maakt je lichaam meer insuline aan. Het hormoon insuline zorgt er namelijk voor dat suikers, of glucose, wordt opgenomen in je cellen. Op een bepaald moment kan je lichaam eenvoudigweg, niet genoeg insuline meer aanmaken om alle suikers te verwerken. Hierdoor stijgt het suikergehalte in je bloed en dit is niet gezond. Wanneer je lichaam teveel insuline aanmaakt, omdat dit nodig is vanwege de grote hoeveelheden suiker in je bloed, kan er sprake zijn van insulineresistentie. Dit kan weer leiden tot diabetes 2. Diabetes 2 is veelvoorkomend.

 

Stijging metabolisme

Door regelmatige beweging stijgt ook de snelheid van je metabolisme. Metabolisme is het omzetten van voeding in energie die te gebruiken is voor allerlei lichamelijke processen. Wanneer je beweegt verbrand je meer calorieën, zowel tijdens als na de beweging. Hoe sneller je metabolisme, hoe gemakkelijker je op gewicht blijft. Regelmatige beweging activeert ook diverse neurotransmitters, zoals endorfine en dopamine. Door deze stofjes krijg je een prettig, alert en gelukzalig gevoel.
 

Alle soorten beweging helpt

Alle, van de hierboven beschreven effecten ontstaan wanneer je dagelijks vanaf 10 tot 15 minuten aan beweging doet. Die 10 tot 15 minuten heeft je lichaam nodig om (als het ware) op te starten. Het gaat erom dat je de bewegingsvorm aaneengesloten uitvoert.

Je dagelijkse beweging hoef je niet perse te zoeken in een sportschool, op een racefiets, een zwembad of in een rondje joggen. Deze bewegingsvormen zijn wel heel effectief. Maar een stevige wandeling, huishoudelijke klussen of op de fiets van en naar je werk helpen ook.