Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

 

Het praktijkteam palliatieve zorg speelt een belangrijke rol bij de verbetering van de kwaliteit van palliatieve thuiszorg. In het praktijkteam werkt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport samen met verzekeraars en diverse partijen uit de palliatieve zorg.

Het team verzamelt meldingen van knelpunten in de palliatieve thuiszorg en zoekt oplossingen die landelijk bruikbaar zijn. Bijvoorbeeld de ondersteuning die huisartsen krijgen waardoor zij meer specialistische behandelingen zelf kunnen doen. Patiënten hoeven hiervoor dan niet naar een ziekenhuis. Ook de organisatie van de terminale zorg thuis valt hieronder.

 

Praktijkteam palliatieve zorg kijkt naar oplossingen

Het praktijkteam palliatieve zorg beantwoordt vragen van zorgprofessionals over het regelen van palliatieve thuiszorg en pakt samen met de regionale vertegenwoordigers van netwerken, verzekeraars en zorgkantoren knelpunten op.

In de palliatieve thuiszorg is een snelle oplossing vaak nodig. Zodra mensen te horen hebben gekregen dat er geen behandeling meer mogelijk is willen mensen graag terug naar hun eigen omgeving. Om de palliatieve zorg thuis goed te laten verlopen dienen financiële of praktische obstakels zoveel mogelijk gereduceerd worden. Rode draad in het werk van het team is een sterke verbinding tussen mensen die betrokken zijn bij beleid en mensen in de praktijk. Als die elkaar goed weten te vinden en goed op elkaar ingespeeld zijn, komt er vaak sneller een oplossing voor een ervaren knelpunt.  Zorgprofessionals, patiënten en naasten kunnen knelpunten rondom de organisatie en financiering van palliatieve zorg melden bij het team. Ook kunnen zij goede voorbeelden delen waar anderen van kunnen leren.


Waaruit bestaat het praktijkteam?

Het praktijkteam bestaat uit vertegenwoordigers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, verzekeraars, netwerken palliatieve zorg, het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) en diverse mensen die werken in de dagelijkse praktijk van deze thuiszorg. Zij werken samen, verzamelen knelpunten uit de praktijk en lossen die op. Dat gebeurt in overleg met de betrokkenen en vaak op dagelijkse basis. 

 

Wat is palliatieve terminale thuiszorg?

Palliatieve zorg is de zorg in de laatste levensfase. Deze zorg is gericht op de behandeling van ziekteverschijnselen zoals pijn, benauwdheid en angst, maar heeft ook als doel uw kwaliteit van leven zo goed mogelijk te houden en het iemand zo comfortabel mogelijk te maken in diens laatste levensfase. Palliatieve zorg kan bestaan uit:

• Verzorging en verpleging

• Symptomen bestrijden, pijnbestrijding

• Aandacht voor psychische en sociale problemen, zingeving en spiritualiteit

• Ondersteuning bij het afronden van het leven en bij het afscheid nemen

• Waken

• Naasten helpen bij de zorg en het rouwproces.

 

Wanneer begint de thuiszorg?

Tijdige inzet van bijvoorbeeld pijnbestrijding en aandacht voor wat u nog belangrijk vindt, kunnen helpen om de zorg in de laatste levensfase zo goed mogelijk door te brengen. Ook is het belangrijk dat er in deze fase de ruimte is om met naasten en zorgverleners te praten over wat de wensen en behoeften rond het levenseinde zijn. Palliatieve zorg kan beginnen zodra iemand te horen krijgt dat de laatste levensfase is aangebroken. Dat kan bijvoorbeeld zijn wanneer genezing niet meer mogelijk is of de op genezing gerichte behandelingen te zwaar zijn of geen perspectief meer bieden.

In de laatste fase wordt soms ook gesproken van palliatieve terminale zorg. Voor palliatieve terminale zorg wordt als regel een termijn van drie maanden aangehouden. Hiervoor kan door de behandelend arts een terminaliteitsverklaring worden afgegeven (dat kan ook de huisarts zijn). Hiermee kan een PersoonsGebonden Budget worden aangevraagd waarmee 24 uurs terminale thuiszorg kan worden ingezet.  Zorgverzekeraars vragen om een terminaliteitsverklaring als de zorg thuis moet worden uitgebreid.


Wanneer eindigt de thuiszorg?

De zorg blijft beschikbaar tot het overlijden, ook als de zorg in de laatste levensfase langer duurt dan verwacht. Wanneer iemand zodanig herstelt dat er geen sprake meer is van een terminale levensfase, dan vindt er in overleg met de behandelend arts een herindicatie plaats en wordt de zorg vaak weer ingeschat als chronisch. Het zorgaanbod wordt dan op de nieuwe situatie afgestemd.

Waar kunt u deze thuiszorg ontvangen?

U deze 24 uurszorg thuis ontvangen. Er is dan 24 uur per dag verpleegkundige zorg in huis aanwezig.

De voorkeur die iemand heeft voor thuis is hierbij  het uitgangspunt. De wensen en behoeften van de zorgvrager staan hierbij centraal.

 

Hoe wordt de terminale thuiszorg vergoed?

Palliatieve zorg wordt ( gedeeltelijk ) vergoed via uw zorgverzekering of op basis van uw indicatie die u van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) heeft ontvangen. Als regel geldt dat de zorg via uw CIZ-indicatie wordt verstrekt als u al een CIZ-indicatie heeft.  In alle andere gevallen is dat via uw zorgverzekering.

Ziekenhuiszorg wordt altijd via uw zorgverzekering vergoed.

 

Wanneer betaalt u een eigen bijdrage?

Als u een CIZ-indicatie heeft, bent u een inkomensafhankelijke eigen bijdrage verschuldigd. Ontvangt u zorg via uw zorgverzekering, dan hoeft u geen eigen bijdrage te betalen.

 

Meer informatie over particuliere 24 uurs terminale thuiszorg