Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

 

Paracetamol is altijd de eerste stap bij postoperatieve pijn

Vaak vinden patiënten paracetamol niet zo waardevol, omdat het een middel is met een licht pijnstillende werking. Paracetamol heeft als pijnstiller vaak niet zo’n goede naam onder patiënten. Maar het heeft dus wel degelijk effect en is het eerste wat je inzet bij pijn. Het is een lichte pijnstiller met bijna geen bijwerkingen.

 

Het uiten van pijn is cultuurgebonden

Je merkt dat mensen uit de noordelijke landen in Europa zich vaak anders uiten dan in de zuidelijke landen. De typisch noord Europese opvatting is: je moet flink zijn, niet aanstellen, doorzetten. In zuidelijke landen uit men de pijn anders. Het kan dus voorkomen dat iemand uit het zuiden een hogere pijnscore aangeeft terwijl je dat niet zou verwachten. Vaar dus niet blind op die pijnscore, maar kijk ook hoe de patiënt zich gedraagt: komt hij makkelijk uit zijn bed? Lijkt zijn pijngedrag anders te zijn als zijn familie erbij is? Of zegt de patiënt dat de pijn draaglijk is maar kan hij niet doorzuchten en ophoesten. Of weigert de patiënt opioiden omdat hij bang is verslaafd te raken. Dat zijn allemaal dingen die je in de gaten moet houden. Die oplettendheid geldt dus voor elke patiënt.

 

Pijnervaring is afhankelijk van de persoon. 

Er zijn mensen die een pijnscore boven de drie dragelijk vinden, of dragelijk moeten vinden omdat het chronische pijn is, en er soms niets aan te doen is. Als een patiënt pijnscore vijf aangeeft, en weet dat de volgende stap opioïden is en de patiënt heeft bijwerkingen ervaren van opioïden, dan kan hij de pijn soms ook voor lief nemen.  Belangrijk is dat de patiënt kan functioneren als voorheen bij de pijn van dat moment. 

 

Acute pijn direct behandelen anders is er reële kans dat de patiënt chronische pijn eraan overhoudt.

‘Feit. Op de pijnpoli krijgen we veel patiënten die ooit geopereerd zijn geweest, die postoperatief veel pijn hebben gehad. Als je de pijn adequaat behandelt, is die kans kleiner, blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek. Dus je moet als verpleegkundige altijd kritisch kijken in overleg met de patiënt wat de juiste pijnbehandeling is na de operatie.

 

Morfine is niet onmiddellijk verslavend

Die angst is echt onterecht.  Het kan dat iemand na drie maanden nog steeds opioïden gebruikt, het is goed om dan na te gaan wat de reden hiervoor is. In de eerste dagen na een operatie zal een patiënt niet verslaafd raken aan opioïden. Het is trouwens altijd goed om als verpleegkundige alert te zijn op de signalen van verslaving aan pijnmedicatie. Bijvoorbeeld als iemand een andere verslaving heeft (gehad) zoals een alcoholverslaving of gameverslaving. Of als hij heel erg gefixeerd is op het krijgen van opioïden.