Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

auto rijden dementerende oudere, auto test dementie


Wat de meest voordelige situatie is voor het gebruik van een auto kopen, leasen of huren is afhankelijk van enkele factoren die te maken hebben met jouw bedrijfsvoering.  

 

Privé auto rijden of op de zaak

Als zelfstandige kunt je ervoor kiezen om de auto op naam van de zaak te zetten of in privébezit te houden. Beide mogelijkheden hebben hun voor- en nadelen. Verschillende factoren spelen een rol als de aanschafprijs van de auto en het aantal gereden kilometers.
In veel gevallen is bij aanschaf van een nieuwe auto het vrijwel altijd voordeliger om de auto bedrijfsmatig aan te schaffen. Bijtelling betaal je als je de auto ook privé (> 500 km) gebruikt.

 

Keuze staat vast

Voor het maken van een keuze dien je een overwogen beslissing te nemen. Deze keuze is namelijk bij een rechtsvorm als eenmanszaak, VOF, maatschap niet probleemloos weer terugdraaien. Slechts in zeer bijzondere omstandigheden kan met toestemming van de Belasting Inspecteur de keuze teruggedraaid worden. Hiervoor zou je dan een schriftelijk verzoek moeten indienen bij  de Inspecteur van de Belastingdienst in jouw regio. Bij een BV kan het een overweging zijn om na enkele jaren als de auto is afgeschreven, de auto privé van de BV over te nemen. Je dient dan een factuur naar privé te sturen met reëel bedrag en de btw die hierin verwerkt zit vanuit de BV af te dragen aan de fiscus. 

 

Auto van de zaak

Het hebben van een auto van de zaak ( jouw eigen onderneming ) heeft als voordeel dat je alle kosten van de auto kunt boeken als zakelijke onkosten. Bij aanschaf van een nieuwe auto is de teruggave van de btw een fikse post. Maar ook brandstof, verzekering, onderhoud, afschrijving etc. zijn allemaal aftrekbare kosten. Als je privé meer dan 500 kilometer in een auto van jouw bedrijf rijdt heb je te maken met de bijtelling.

 

Bijtelling voor privégebruik auto

Als je privé een auto van jouw bedrijf gebruikt heb je daar privé voordeel van. Daarom zult je als je meer dan 500 kilometer privé rijdt een bijtelling op jouw belastingaangifte moeten doen en daarover belasting betalen. Het bedrag van de bijtelling mag nooit hoger zijn dan de totale autokosten inclusief afschrijving per jaar. De bijtelling wordt berekend over de nieuwwaarde inclusief accessoires zoals dat bij het op kenteken zetten van de auto vermeldt staat op het kentekenbewijs deel 1. Dit bedrag is inclusief BPM en btw.

 

Naast de bijtelling voor het inkomen dient ook nog btw voor het privégebruik van de auto verrekend te worden.  Daartoe zijn twee mogelijkheden:
 

  1. Je  betaalt BTW over het werkelijke privégebruik. Om dit privégebruik te bepalen moet je een sluitende kilometeradministratie bijhouden. Met behulp van deze kilometeradministratie kun je dan berekenen wat de verhouding is tussen zakelijk gebruik en privégebruik.
     
  2. Er is ook de mogelijkheid om te kiezen voor een vast percentage van 2,7% over de cataloguswaarde inclusief BPM en BTW. Je dient dit aan te geven bij jouw BTW  aangifte over het laatste kwartaal van het jaar.


Auto in privébezit die je gebruikt voor zakelijke ritjes.

Als je jouw privéauto gebruikt voor het bedrijf dan kun je alle zakelijk gereden kilometers declareren bij jouw eigen bedrijf. Je dient daartoe een sluitende kilometerregistratie bij te houden waaruit duidelijk blijkt welke kilometers zakelijk gereden zijn. Het aantal zakelijk gereden kilometers vermenigvuldig je met 19 cent, dat bedrag kun je uit het bedrijf over maken naar jouw privérekening, of eenmaal per jaar wegstrepen tegen jouw andere privéopnamen uit het bedrijf.

Indien je een auto privé rijdt en kilometers declareert zijn alle kosten privé. Hierdoor maak je zakelijk meer winst en daar betaal je belasting over.

Als jouw auto privé bezit is, kun je geen btw aftrekken bij de aankoop. Wel mag je de BTW op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken voor zover je de auto voor jouw onderneming gebruikt. Daarbij moet je uitgaan van de verhouding van het aantal zakelijke kilometers tot het totaal aantal gereden kilometers op jaarbasis. Uit een rittenadministratie moet dan blijken welke kilometers privé en welke zaken waren.

 

 

Auto privé rijden

Auto van de zaak

Deze kosten mag je aftrekken in je aangifte
inkomstenbelasting

€ 0,19 per zakelijke kilometer

Alle autokosten, exclusief de btw Zoals benzine, onderhoud, verzekeringen, wasstraat en parkeren. Boetes niet. 

Deze kosten mag je aftrekken in je BTW-aangifte

Btw over de zakelijke autokosten
Dus niet de btw over je privé- kilometers.

Hierbij geldt woon- werkverkeer als privé.

Btw over de zakelijke autokosten
Dus niet de btw over je privékilometers. 

Hoe zit het met bijtelling?

Nee, je hebt geen bijtelling

Rijd je meer dan 500 km privé per jaar? Ja, je hebt bijtelling.
Rijd je minder dan 500 km privé per jaar?
Nee, je hebt geen bijtelling.

Heb je een rittenadministratie nodig?

Ja, je houdt alle zakelijke ritten bij

Rijd je meer dan 500 km privé per jaar?
Je hoeft geen ritten bij te houden.
Rijd je minder dan 500 km privé per jaar?
Je houdt al je ritten bij zakelijk en privé

Meer weten over het werken als ZZP'er in de partciuliere thuiszorg