Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

 

Into D’mentia is een simulator die het gedrag en de problemen van mensen met dementie laat zien, door het zelf laten ervaren van dementie. De simulator is ontwikkeld om mantelzorgers, familieleden maar ook verzorgenden te laten ervaren hoe het kan voelen om te lijden aan dementie.  

De simulator kan zorgen voor een inlevingsvermogen en een sterkere relatie met mensen met dementie

 

Hoe werkt het? 

De simulator geeft gezonde mensen inzicht in de belevingswereld van iemand met dementie. In de innovatieve, interactieve simulatieruimte ervaren mensen gedurende een half uur verwarring, onzekerheid, desoriëntatie en andere gevoelens die mensen met dementie dagelijks hebben. Het uitgangspunt is dat iets zelf ervaren de meest indringende en daarmee meest effectieve vorm van leren is. Hierdoor ontstaat meer begrip en compassie voor mensen met dementie en wordt de zorglast als minder belastend ervaren; dit leidt tot betere zorg.
De simulator is tot stand gekomen door gebruik te maken van virtual reality, interactieve technieken, fysieke objecten, audio en gaming technologie. Hierdoor beleeft iedere bezoeker een eigen verhaal dat ontleend is aan de praktijk. De cursist wordt meegenomen, als hoofdpersoon met dementie, in een scenario waarin verschillende symptomen van dementie zijn verwerkt. Nadien volgt een uitgebreid nagesprek en een groepstraining om inzichten te vertalen naar de praktijk.

 

Particuliere thuiszorg voor mensen die lijden aan dementie

Het zorgen voor mensen met dementie is een bijzondere taak. Het is belangrijk om voldoende tijd te nemen voor de verzorging van mensen met dementie, haast werkt vaak averechts. Ook al wordt iemand geholpen met de beste bedoelingen, het belangrijkste is het winnen van iemands vertrouwen. Neem de tijd en probeer je in te leven in de beleving van iemand die lijdt aan dementie. Vaak ontbeekt het ziekte inzicht en is men ervan overtuigd dat ze zelf geen hulp nodig hebben. Vaste zorgverleners die op afgesproken tijden komen en voldoende tijd hebben zijn noodzakelijk om het vertrouwen te winnen. Er wordt een beroep gedaan op empathisch vermogen en flexibiliteit. Het is vaak lastig om te doorgronden wat er alle­ maal gebeurt met iemand die dementie krijgt en heel vaak kan de persoon die lijdt aan dementie het ook niet goed overbrengen. Het beter begrijpen van de ziekte helpt de relatie tussen verzorgende of mantelzorger en cliënt te verbeteren en verdiepen. 

De simulator biedt meer inzicht in de leefwereld van mensen met dementie. Niet alleen door uit te leggen en te laten zien, maar juist ook door te laten beleven. Met een bezoek aan de simulator wordt een wereld geschetst door de ogen van een persoon met dementie. In de simulatie­ training worden ervaringen die passen bij het ziektebeeld van dementie getoond. 

Proberen te begrijpen waarom iemand op bepaalde situaties reageert zoals deze doet is essentieel in het begeleiden van iemand met dementie. Daar komt nog bij dat het ziekte inzicht bij veel mensen die lijden aan dementie ontbreekt, hierdoor is het mog moeilijker om te begrijpen wat er omgaat in het hoofd van iemand met dementie. 

 

Ervaren van dementie

De simulator bootst een situatie na waarin een persoon met dementie het eigen huis bezoekt. Hij of zij kan de goede sleutel van het huis niet meer vinden, ook de keuken lijkt te zijn veranderd. Het is niet mogelijk om de koelkast te vinden, deze lijkt te zijn verplaatst. Ook de radio lijkt stuk te zijn, het is niet mogelijk deze aan te krijgen, lukt het wel dan staat de radio ineens loeihard. De verbazing waar de persoon elke minuut weer mee te maken krijgt is ineens te begrijpen. 

 

Bekijk hier een filmpje over Into D'mentia   -  de Dementie simulator

 

Er zijn er meer dan 75 soorten dementie. De term dementie verwijst naar een groep symptomen die het functioneren in het dagelijks leven beïnvloedt. De symptomen kunnen onder meer zijn; geheugenverlies, verkeerd inschattingsvermogen, problemen met taal en aandacht en veranderingen in de persoonlijkheid.
 

Een compleet neurologisch onderzoek kan vaak bepalen om welke vorm van dementie het gaat. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie, goed voor ongeveer 60% van de gevallen.

Andere vormen van dementie zijn onder andere Lewy body dementie, frontotemporale dementie, dementie van de ziekte van Parkinson en vasculaire (of een beroerte gerelateerde) dementie.

Het is nuttig om het type dementie te kennen, de symptomen en de behandeling kan variëren voor de verschillende types. Patiënten die lijden aan Lewy body dementie hebben bijvoorbeeld vaak visuele hallucinaties. Patiënten met frontotemporale dementie zijn vaak jonger dan degenen met de ziekte van Alzheimer en hebben vaak aanzienlijke veranderingen in hun persoonlijkheid en gedrag. Er zijn veel voorkomende symptomen die kenmerkend zijn voor vele vormen van dementie, maar hoe per persoon wordt gereageerd zal afwijken.
 

U kunt anderen vertellen dat uw geliefde of vriend dementie heeft, maar om het bewustzijn over de verschillen te vergroten, kan het helpen hen te vertellen om wat voor soort dementie het gaat. Kennis is macht, dus het kennen van de betekenis en het gebruik van de term dementie kan behulpzaam zijn bij uw eigen inzicht en bij het praten met anderen.

Meer informatie over hulp bij dementie