Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

 

Veel ouderen vragen niet om hulp - zij zijn bang om een last te worden of hun onafhankelijkheid te zullen verliezen. Het is vaak hun eigen sociale omgeving, de partner, de kinderen of buren die signaleren dat sommige normale dagelijkse zaken niet goed meer verlopen. Er is sprake van zelfzorgtekort. Zorg van de kinderen wordt dan vaak nog wel geaccepteerd, maar thuiszorg van buitenaf wordt moeilijker toegelaten.

Jammer genoeg gaat er dan eerst iets fout waardoor mensen het besef krijgen dat thuiszorg onontbeerlijk is geworden. Sommige ouderen vallen in hun eigen omgeving en worden opgenomen in het ziekenhuis vanwege een gebroken heup of breuk elders.

Het kan ook zijn dat de mantelzorger, kind, buur of partner plots uitvalt en er duidelijk wordt hoeveel zorg deze verleende. Om de partner te ontlasten kan er mantelzorgondersteuning worden ingezet. 

Om te voorkomen dat het tot een crisissituatie komt staan hieronder 6 tips om deze situaties te proberen te voorkomen.


Zes manieren om weerstand tegen hulp en ondersteuning te overwinnen:

1. Probeer de weerstand te begrijpen 

Vraag de oudere waarom hij of zij zich verzet. “Mama, ik heb gemerkt dat je je steeds verzet als ik voorstel dat iemand je komt helpen. Waarom doe je dat?” Vaak beseffen oudere volwassenen niet dat ze elke vorm van hulp en ondersteuning weerstaan of schamen ze zich ervoor. Zaken bespreekbaar maken kan de situatie vooruit helpen. 

 

2. Licht uw doelen toe

Herinner de persoon eraan dat jullie beide hetzelfde willen. Leg uit dat een beetje extra hulp kan helpen om langer thuis te blijven wonen en u zal helpen om zich zekerder te voelen. Voer een openhartig gesprek met hen over de impact die uw zorg voor hem of haar heeft op jouw leven. Vaak begrijpen ouderen niet hoeveel tijd iemand aan hen moet besteden. Als het voor een familielid zwaar is om voor iemand te zorgen, dan kan hij of zij vragen om zaken te regelen die zijn/haar leven makkelijker zullen maken. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat er extra hulp wordt ingeschakeld. Vooral als de afstand tussen mantelzorger / ouder groot is. Gebruik de zin: “Ik zou me veel beter voelen als ik wist dat je meer hulp kreeg, iemand die je boodschappen doet, iemand die je naar de apotheek brengt, iemand die hier is als ik er niet ben.” Vertel over uw eigen bezorgdheid voor de oudere. 


3. Roep hulp van buitenaf in

Vraag de ondersteuning van een professionele zorgverlener. Deze heeft bijvoorbeeld ervaring met het omgaan met dementie. Soms helpt het door vreemde ogen in te zetten. De weerstand die gevoeld wordt bij de inzet van de zorg kan verdwijnen om het moment dat de zorg start omdat men toch vaak ergens wel merkt dat het regelen van de eigen zaken niet meer gaat.

Ook is het goed om het eerste contact te laten leggen door een persoon in de familie of een bekende die een goede band heeft met de oudere en die het vertrouwen geniet.
 

4. Onderzoek de mogelijkheden voor thuiszorg, particuliere zorg of een opname.  

Meer informatie over de mogelijkheden van zorg thuis neem dan contact op met 1 van onze zorgmanagers. Zij kunnen tevens informeren waar u moet zijn indien u de verdere mogelijkheden in de zorg wilt onderzoeken.


5. Leg uit dat de oudere hierdoor langer in hun eigen huis kunnen blijven

De zorgprofessionals bij het Verpleeg Collectief particuliere thuiszorg geven gratis zorgadvies. Wanneer u zich zorgen maakt of er zijn problemen (bijvoorbeeld aangebrande pannen, ontbrekende medicijnen of valpartijen thuis), leg deze situaties voor om uw bezorgdheid te uiten. In dergelijke situaties is het raadzaam de huisarts te bezoeken en de situatie voor te leggen.

 

6. Respecteer de beslissing

Soms zal u het niet eens zijn met de beslissing van uw ouders - en dat is goed. Zolang het beoordelingsvermogen van uw dierbare familielid adequaat is, dient u, hoe moeilijk dat ook is, respect te hebben voor zijn of haar keuzes. Betrek uw vader of moeder in de planning van de zorg. Neem geen beslissingen zonder de ander erbij te betrekken, tenzij uw familielid echt niet de mentale capaciteit heeft (bijvoorbeeld door de ziekte van Alzheimer) om zelf te beslissen. Als de oudere nog steeds weerstand biedt, maar een gevaar voor zichzelf is, raadpleeg dan een juridisch adviseur om eventueel bewindvoering te organiseren.