Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

 

We slikken allerhand medicijnen terwijl pillen zonder bijwerkingen niet bestaan, dus is het beter minder te slikken. Ga eens bij jezelf na hoeveel pillen jij neemt?

Hieronder enkele tips om te ontpillen

Het aantal pillen dat wordt geslikt in Nederland neemt nog steeds jaarlijks toe.  Het gaat dan om medicijnen tegen brandend maagzuur, hoge bloeddruk, depressie, hoog cholesterol, piepende adem, verstopping, haperende erecties en diabetes.

Die pillen behandelen de kwaal, maar pillen zonder bijwerkingen bestaan niet. Ieder jaar belanden meer dan 20.000 mensen in het ziekenhuis door medicijncomplicaties die te vermijden waren geweest.  Dit komt veel voor bij ouderen. Het gaat vooral om botbreuken, flauwvallen, maag- en darmbloedingen, darmverstopping, nierproblemen en hartfalen. Het aantal ziekenhuisopnamen door medicijngebruik neemt nog steeds toe. Dat komt doordat vooral ouderen veel medicijnen slikken, en het aantal ouderen stijgt. Ook slikken ouderen vaak al jaren medicijnen die wellicht al lang gestopt hadden kunnen worden. Het is dus aan te raden om kritisch te zijn op medicatie die wordt verstrekt. Maar ook doordat nieuwere richtlijnen, waaraan artsen zich horen te houden, steeds meer medicijnen aanbevelen.

Veel van die pillen bestrijden de westerse ‘welvaartsziektes’ en die kun je voor zijn, of laten verdwijnen, door gezonder te leven. Minder stilzitten, op gewicht blijven, niet te veel eten. Dat zijn de gebruikelijke gezonde dingen.

Ga lopen in plaats van fietsen. Ga na het eten wandelen. Dat helpt tegen diabetes. Bij incontinentie: hou een plasdagboek bij, train je blaas en je bekkenbodemspieren. En voor mannen met plasklachten: ga zitten bij het plassen en strijk na afloop de plasbuis leeg. Dat verwijdert die paar druppels die anders hinderlijk weglekken.

Stop echter nooit zelf met voorgeschreven medicatie, raadpleeg altijd eerst de huisarts.  

 

Tips om te ontpillen; maagzuurremmers

Maagzuurremmers (3 miljoen gebruikers) verminderen de zuurproductie in de maag, zodat oprispingen naar de slokdarm wegblijven. Geen pijn meer, geen vieze smaak. Maar maagzuurremmers kunnen bijwerkingen hebben. Mensen die ze slikken hebben driemaal zo veel kans op darminfecties. En 1,5 keer zo veel longontstekingen. Dat komt doordat maagzuur binnenkomende bacteriën doodt.

Eet kleine porties, verspreid over de dag, om maagzuurtabletten onnodig te maken. Val wat af; maagzuur komt omhoog als een dikke buik druk op de maag zet. Test bij jezelf welk eten zuurbrand geeft en vermijdt dat. Drink veel water en kauw kauwgum. Dat spoelt het maagzuur naar beneden. En tot slot: verhoog het hoofdeinde van het bed, zodat maagzuur ’s nachts niet opwelt.


Bloeddrukverlagers

In Nederland slikken 4 miljoen mensen een bloeddrukverlagende pil. Hoge bloeddruk vergroot de kans op hartaanval en beroerte. Maar niet iedereen met hoge bloeddruk krijgt het aan zijn hart. Uit onderzoek blijkt dat 14 mensen jarenlang een bloeddrukpil moeten slikken om bij één van die 14 een hartaanval of beroerte te voorkomen. De andere 13 hebben, achteraf gezien, alleen last gehad van de eventuele bijwerkingen. Die pillen zijn dus echt alleen voor de toekomstige kans op hartziekte.

Van acht kilo afvallen, daalt de bloeddruk net zo sterk als van een dagelijkse bloeddrukverlagende pil. Twee uur bewegen per week scheelt een halve pil. Minder alcohol ook nog een halve.

En zo komt het dat het medicijngebruik in Nederland stijgt vanaf het 40ste levensjaar, vooral na het 65ste. De gemiddelde 75-plusser in Nederland slikt iedere dag vijf verschillende medicijnen. Sommige 75-plussers gebruiken geen pil, andere wel tien. Ouderen die langdurig dagelijks meer dan vijf medicijnen nemen doen aan ‘polyfarmacie’.

 

Laxeermiddelen

Ongeveer 1,2 miljoen mensen slikken laxeermiddelen om de poep dun te houden. Aambeien, darmuitstulpingen, verstoppingen, darmperforatie en mogelijk een buikvliesontsteking zijn de vervelende tot gevaarlijke gevolgen van een langdurige moeizame toiletgang. Die levert vaak harde kleine keutels op. Er is te veel water aan onttrokken doordat ze te lang in de darm hebben gezeten.

Wat je er zelf aan kunt doen is zeker twee liter water per dag drinken. En veel vezels eten: volkorenbrood, psylliumvezel, fruit en groente. Veel bewegen masseert de darmen en dat helpt ook. En ten slotte: onze makkelijk zittende toiletten zorgen voor een knik in het darmkanaal. Voor de darmuitgang is hurkend poepen beter. Een krukje voor de toiletpot waar je je voeten op passen, zet de darmuitgang vrijwel recht.