Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

 

Wie niet oppast, vergeet zichzelf.

Daar komt het eigenlijk wel op neer als je de rol van mantelzorger krijgt toebedeeld. Veelal onbedoeld en onbewust, spreek je niet meer af met familie en vrienden, geef je die leuke cursus op en ben je fulltime aan het zorgen.

De twee ervaringsdeskundige auteurs van de gids Klein geluk voor mantelzorgers hebben goed gekeken en geluisterd, want hun boek met praktische tips, handvatten voor en verhalen over mantelzorgers is een schot in de roos.
 

Hoe vind je een nieuw evenwicht?
Hoe krijg je hulp op de momenten dat het nodig is?
 

Deze gids een soort kookboek voor mantelzorgers.
Aan de hand van een lijst met behoeftes kun je een recept zoeken.
De behoefte wordt omschreven, het recept erbij geleverd. Zo krijg je stapsgewijs adviezen over goede zorg en aandacht voor jezelf.

Ter inspiratie staan aan het eind van ieder hoofdstuk suggesties voor boeken en websites die je verder kunnen helpen. Klein geluk kan niet vroeg genoeg beginnen, want té veel mantelzorgers gaan doodop en bekaf de laatste levensfase van hun dierbare in en dan wordt goede zorg voor zieke én mantelzorger, zonder adequate hulp, een bijna onmogelijke opgave.

Bijna elfduizend vrijwilligers zetten zich in, bij mensen thuis, in hospices of in woonzorgcentra, om mantelzorgers te ontlasten als hun dierbare in de laatste levensfase is beland. En vaak is dat de periode dat mantelzorgers hun grenzen al heel lang en ver te buiten zijn gegaan.

Naast ondersteuning door vrijwillgers is ook inzet van professionele thuiszorg mogelijk om mantelzorgers te ontlasten. Meer informatie is hier te vinden. 

 

Ontlasten van partner/mantelzorg

Partners streven er vaak naar zo lang mogelijk bij elkaar te kunnen blijven wonen. Dikwijls houdt dit in dat op den duur de ene partner verzorgende en begeleidende taken overneemt van de andere partner.

Wanneer de partner verslechtert wordt er steeds meer een beroep gedaan op de meest fitte partner. Op den duur kan deze zorg zwaarder worden dan men aan kan, vooral als de fitte partner zelf ook op leeftijd is. Erkennen dat deze taak te zwaar wordt is vaak een heel proces. Particuliere thuiszorg kan dan een oplossing bieden.

De zorgverleners van het Verpleeg Collectief kunnen er voor zorgen dat een partner weer wat vrije tijd voor zichzelf krijgt en op deze manier op adem komt.

Particuliere thuiszorg kan bijvoorbeeld worden ingezet als nachtzorg. Indien een partner vanwege dementie 's nachts onrustig is, zorgt de nachtzorg ervoor dat de partner voldoende nachtrust krijgt. De particulier verpleegkundige zorgt ervoor dat het dag-, nachtritme wordt hersteld en bewaakt. 

Daarnaast kan particuliere thuiszorg worden ingezet in blokuren zorg van minimaal 4 uur aaneengesloten overdag. De partner heeft zo de gelegenheid tot het ondernemen van eigen activiteiten en kan met een gerust hart langer van huis blijven zonder de angst dat het met de partner thuis niet goed gaat. Zorgverleners worden ingezet vanuit een vast zorgteam waardoor client en zorgverlener elkaar goed leren kennen en het vertrouwen opgebouwd kan worden. De zorgverlener kan mede behulpzaam zijn in het bieden van medisch advies of belevingsgerichte dementiezorg

Informatiemiddag 26 september in ' t Hazzo in Waalre. Deze informatiemiddag is kosteloos.
De aanvullende training ' Mantelzorg geven en tegelijkertijd goed zorgen voor jezelf '  is niet kosteloos en te volgen na aanmelding. 

Opgeven voor de training kan bij het steunpunt Mantelzorg