Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

Het UWV verwacht een tekort aan personeel in de zorg van 120.000 medewerkers de komende jaren. 

Zorginstellingen kampen met een enorm personeelstekort. Dit jaar moeten tussen de 120.000 en 130.000 vacatures worden opgevuld, zo maakt het UWV vandaag bekend.

In zijn arbeidsmarktrapportage schrijft het UWV dat het aandeel zorgbedrijven met moeilijk vervulbare vacatures tussen medio 2016 en medio 2017 is opgelopen van 45 naar 51 procent. In ziekenhuizen, thuiszorg, verpleeghuizen en ggz heeft zelfs 80 procent van de organisaties moeite personeel te vinden. 

Als het lukt alle openstaande functies te vervullen is de zorgsector bijna weer net zo groot als in 2012, het jaar voor de ingrijpende hervormingen. Maar dat wordt moeilijk: de komende vier jaar moet de sector rekening houden met een tekort van 100.000 medewerkers, vooral verzorgenden en verpleegkundigen op mbo- en hbo-niveau. De gemiddeld steeds oudere bevolking leidt er niet alleen tot een toename van het aantal hoogbejaarden dat specialistische en intensieve zorg nodig heeft. Ook is bijna een kwart van de zorgmedewerkers 55 jaar of ouder en verlaat zij in de komende jaren de arbeidsmarkt.

Er is vooral veel behoefte aan zorgenden en verpleegkundigen op mbo- en hbo-niveau. Die zijn voor zorgbedrijven steeds moeilijker te vinden. Zo kan 80 procent van de ziekenhuizen, thuiszorg- en geestelijke gezondheidszorginstellingen vacatures niet gevuld krijgen. In andere zorgsectoren geldt dat voor de helft van de instellingen. Soms worden operaties uitgesteld of moeten specialistische afdelingen tijdelijk de deuren sluiten. De vraag naar verpleegkundigen en verzorgenden stijgt dit jaar met 1,5 procent, na jaren van banenverlies in de verpleging, verzorging en thuiszorg. Het UWV verwacht dat het aantal banen in de sector zal stijgen tot ongeveer 1,1 miljoen. 

De uitkeringsinstantie ziet zeer goede kansen op werk voor verzorgenden en verpleegkundigen. Ook werknemers die werken in medisch-technische beroepen, zoals opticien en mondhygiënist zijn gewild. Het UWV stelt een aantal oplossingen voor de korte termijn voor. Zo kan er efficiënter worden geroosterd, kunnen contracten worden verruimd en kunnen servicemedewerkers niet-zorgtaken overnemen.

Op de langere termijn raadt de overheidsinstelling onder meer betere erkenning van en meer waardering voor zorgmedewerkers door werkgevers aan. Ook kunnen er bijvoorbeeld meer werkzoekenden of migranten worden opgeleid.
 

Meer weten over het werken als zzp'er in de particuliere thuiszorg