Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

Verandering in de aanvraag van palliatief terminale zorg in de Wlz

 

Op 1 januari 2018 is het aanvraagproces van Palliatief Terminale Zorg (PTZ) voor mensen met een indicatie voor de Wet langdurige zorg (Wlz-zorg) veranderd. PTZ is zorg in de laatste levensfase. Het omvat bijvoorbeeld verzorging, verpleging, pijnbestrijding en begeleiding van de cliënt en van zijn of haar naasten. Mensen met Wlz-zorg kunnen PTZ thuis, in een verpleeghuis of in een hospice ontvangen. 

De Wet langdurige zorg (Wlz) is bedoeld voor mensen die 24 uurs toezicht of zorg in de nabijheid nodig hebben. Het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) stelt vast wie in aanmerking komt voor
zorg uit de Wlz. Wlz-zorg kan op verschillende manieren ingekocht worden.


Aanvraag eenvoudiger

Het aanvragen van extra zorg in de laatste levensfase is vanaf 1 januari 2018 eenvoudiger. Daardoor is die zorg sneller beschikbaar. 

(Palliatief) terminale zorg (PTZ) is zorg in de laatste levensfase, als de levensverwachting korteris dan drie maanden. De zorgvrager krijgt dan geen behandeling om te herstellen of langer te leven, maar
bijvoorbeeld pijnbestrijding en andere zorg waardoor de zorgvrager zich zo goed mogelijk blijft voelen.

 

Hoe ging de aanvraag van palliatief terminale zorg in 2017?

Bij de aanvraag van PTZ is een terminaliteitsverklaring nodig: een verklaring van de behandelend arts dat de levensverwachting van de cliënt minder dan drie maanden is.

Daarnaast moesten zorgaanbieders vaak een nieuw zorgprofiel (Beschermd verblijf met intensieve palliatief-terminale zorg, voorheen ZZP 10 VV) aanvragen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) Dit was nodig als het al toegekende zorgprofiel van de cliënt te weinig ruimte biedt voor PTZ of als cliënten die hun zorg in een verpleeghuis ontvangen ervoor kiezen om thuis of in een hospice te overlijden. Een voorbeeld is indien een zorgvrager lijdt aan de ziekte van Alzheimer en thuis wordt verzorgd middels een PersoonsGebonden Budget (PGB). Deze zorgvrager kan een Zorgzwaartepakket / Zorgprofiel ZZP VV05 toegewezen hebben gekregen. Indien deze zorgvrager meer thuiszorg nodig heeft is het PGB is niet meer toerekend. Voorheen diende hiervoor een herindicatie te worden aangevraagd bij het CIZ.  

 

De aanvraag vanaf 1 januari 2018

Op 1 januari 2018 is de indicatiestelling door het CIZ voor PTZ vervallen. De voorwaarden en mogelijkheden om extra budget in te zetten blijven hetzelfde als in de afgelopen jaren. De vergoeding loopt in eerste instantie via het eigen Wlz-zorgprofiel. Dit Wlz zorgprofiel kan echter worden uitgebreid door het zorgkantoor mits aan de volgende voorwaarden wordt voldaan. 

 

  • Voor alle leveringsvormen geldt dat extra budget mogelijk is als het eigen zorgprofiel te weinig ruimte biedt.
  • Voorwaarde voor het extra budget is een terminaliteitsverklaring van de behandelend arts.
  • De aanvraag wordt direct toegekend zodat de zorg snel uitgebreid kan worden.
  • De terminaliteitsverklaring moet opgenomen worden in de administratie van de aanbieder zodat deze beschikbaar is bij eventuele controles. 
  • Er zijn geen speciale eisen voor de vorm van de terminaliteitsverklaring.
     

Voor de bekostiging van zorg in een instelling en voor het volledig pakket thuis heeft de NZa prestaties gemaakt die gelijk zijn aan het huidige zorgprofiel 10 VV. 

 

Palliatief terminale zorg aanvragen in verschillende leveringsvormen
 

  • Persoonsgebonden Budget (PGB)
    De cliënt vraagt het extra budget aan bij het zorgkantoor. Naast de terminaliteitsverklaring is daarbij een PTZ - budgetplan voor de palliatieve zorg nodig. Ook bij een PGB wordt het extra budget snel toegekend. Het zorgkantoor kan dit extra budget maximaal één jaar toekennen, afhankelijk van de situatie.
     
  • Modulair pakket thuis
    Een Modulair Pakket thuis is een mengvorm tussen een PersoonsGebonden Budget (PGB) en Zorg In Natura (ZIN). Bij dit MPT zijn de functies Persoonlijke Verzorging, Begeleiding Individueel en Verpleging verdeeld in een PGB of ZIN. Bij een MPT kan de zorgaanbieder de extra zorg aanvragen via de rekenmodule. 
     
  • Volledig pakket thuis
  • Bij een vpt kan de zorgaanbieder de extra zorg aanvragen bij het zorgkantoor en declareren op prestatie 10VV (in plaats van het bestaande zorgprofiel van de cliënt). 
     
  • Verblijf in een zorginstelling
    Voor cliënten die al in een zorginstelling wonen, kan de zorgaanbieder de extra zorg aanvragen bij het zorgkantoor en declareren op prestatie 10VV (in plaats van het bestaande zorgprofiel van de cliënt). Cliënten moet voldoen aan al deze criteria:
    • Er is zeer intensieve 24-uurszorg nodig, die in het eigen zorgprofiel niet mogelijk is.
    • Bestrijding van zware pijn en/of verwardheid en/of benauwdheid en/of onrust is nodig.
    • Er is sprake van complexe zorg en inzet van verschillende disciplines en noodzaak van continue nabijheid van zorg.
       

Bij zorgvragers die nog niet in de instelling waren opgenomen, kan de zorgaanbieder prestatie 10VV declareren (in plaats van het bestaande zorgprofiel van de cliënt) zonder dat er sprake is van de hierboven genoemde drie voorwaarden. 

Wil een zorgvrager die in een instelling woont de zorg in de laatste levensfase toch liever thuis of in een hospice (zonder toelating voor verblijf) ontvangen? Dan gelden de regels voor zorg thuis. Het zorgkantoor kan dan extra budget bovenop het eigen zorgprofiel toekennen.


Overgangsrecht

Heeft de zorgvrager op 31 december 2017 thuiszorg vanuit het zorgprofiel Beschermd verblijf met intensieve palliatief-terminale zorg (ZZP 10 VV)? Dan blijft de zorgvrager in 2018 de thuiszorg vanuit dat zorgprofiel ontvangen. Er hoeft geen nieuwe aanvraag ingediend te worden. 


Palliatief terminale zorg voor mensen zonder Wlz-indicatie

De aanvraag van PTZ voor mensen zonder Wlz-indicatie verandert niet. 

 

Meer informatie over Palliatief Terminale Thuiszorg