Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

 

Deze nieuwe manier van glucosemeten gaat een groot verschil maken

Als je aan diabetespatiënten vraagt wat zij van het dagelijks routinematige vingerprikken vinden, krijg je drie dingen te horen: pijnlijk, onhandig én vervelend om te doen, vooral in het bijzijn van anderen. Met de aanstaande introductie van de nieuwe technologie Flash Glucose Monitoring wordt gehoor gegeven aan deze klachten. 

Het is een compleet nieuwe technologie, die een groot verschil gaat maken voor patiënt én arts, omdat de glucosewaarden veel beter te monitoren zijn. De patiënt plaatst een kleine sensor bij zichzelf op de achterzijde van de bovenarm. Deze sensor is ongeveer 5 mm dik en heeft het formaat van een 2-euromunt, waardoor deze nauwelijks opvalt. Je voelt hem feitelijk alleen als je er met je vinger overeen wrijft.

Met een bijhorende reader kan de patiënt op ieder gewenst moment de sensor scannen en dus de glucosewaarden meten. Dit scannen kan zelfs gewoon door de kleding heen. Als je hebt gescand, is niet alleen de huidige glucosewaarde in het schermpje zichtbaar, maar is er ook een weergave van de glucosewaarden van de afgelopen acht uur. Daarnaast ziet de gebruiker een trendpijl op het schermpje dat aangeeft of de glucose omhoog of omlaag gaan.

Je krijgt als diabetespatiënt veel meer inzicht in je ziekte. Met alleen vingerprikken zie je  de  momentopnames, met deze nieuwe manier van meten krijg je naast de actuele glucosewaarde ook direct acht uur aan glucosegegevens. Je kunt bijvoorbeeld zo in één oogopslag zien op welke momenten van de dag je risico loopt op hypo’s. Ook kun je zien welke invloed je voedingspatroon of levensstijl hebben op je glucosewaarden. Wat gebeurt er bijvoorbeeld na de lunch? Of als je stress hebt? Of als je een klein glaasje alcohol hebt gedronken? Aan de hand van de informatie kun je hier zelf op anticiperen door je maaltijd aan te passen, of bijvoorbeeld meer te bewegen.

De diabetesdagboekjes, waarin diabetespatiënten hun bloedsuikerwaarden noteerden, zijn nu echt verleden tijd. De reader kun je via een USB kabel op je computer aansluiten, waarna je de gegevens kunt downloaden en mailen naar je behandelend arts of diabetesverpleegkundige. Vooral handig als je op controle moet. Je mailt de gewenste gegevens dan een avond van tevoren en je zult zien: het gesprek komt meteen to the point.

Het is geschikt voor iedereen met zowel type 1 als type 2 diabetes. Het is vooral interessant voor alle insulineafhankelijke patiënten die meermaaldaags insuline moeten spuiten en dus ook meerdere keren per dag hun bloedsuikerwaarden moeten meten.

 

Hoe werkt het?

De eerste keer zal de sensor worden geplaatst met hulp van de diabetesverpleegkundige. Het aanbrengen van de sensor is echter zo eenvoudig dat je het de tweede keer al zelf kan doen. De sensor moet elke twee weken worden vervangen. Het aanbrengen van de sensor is niet pijnlijk. De reader – kleiner dan een iPhone- gaat bij normaal gebruik drie jaar mee.  Het enige dat je zo nu en dan moet doen is  de batterijen opladen.

Er wordt nog met de bevoegde instanties gesproken om het vergoed te krijgen.