Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

Het ophalen van positieve herinneringen

Bij mensen met dementie vallen veelal herinneringen uit het recente verleden het eerst weg; de informatie die het langst in het geheugen zit blijft het langst aanwezig. Zo kan het zijn dat een persoon niet meer weet wat hij gisteren heeft gegeten, maar nog wel weet waar hij vroeger met zijn ouders heeft gewoond.

Het ophalen van positieve herinnering wordt ook wel reminiscentie genoemd. Het is een mooie manier om de contactmomenten met mensen met dementie meer waardevol te maken. Met name hun jeugdherinneringen blijven vaak lang bewaard. Ze vinden het dan ook heerlijk om bekende beelden en geluiden te zien en te horen en om daarover te praten. Het geeft hen zelfvertrouwen als ze worden aangesproken op de dingen die ze nog wél weten en kunnen. Voor de mantelzorgers zijn deze ontspannen contactmomenten ook heel bijzonder.

 

Hulpmiddel bij herinneringen

De app ‘dementie en herinneringen’ is een handig hulpmiddel om de mooie herinneringen aan vroeger samen te beleven. Het bevat een verzameling liedjes, filmpjes, foto’s en geluidsfragmenten uit de jaren ’30-’70. De app is beschikbaar voor Android en IOS en gratis te downloaden in de Google Play Store en App Store. Je herkent de app aan de afbeelding van het ‘vergeet-me-nietje’.

Door samen met de oudere naar de liedjes te luisteren, kunnen herinneringen worden opgehaald. Herinneringen van vroeger roepen veelal een fijn en vertrouwd gevoel op, geeft de mantelzorger inzicht in de belevingswereld van de oudere, maar is bovenal een activiteit waaraan je samen veel plezier kunt beleven. 
 

Nadruk op wat nog wel kan

Het ophalen van herinneringen doet een beroep op hetgeen de persoon met dementie nog kan en weet. Het is voor mensen die voortdurend geconfronteerd worden met een afnemende geheugencapaciteit, een verademing om te ondervinden dat zij nog wel in staat zijn deze herinneringen op te halen.

 

 

Meer informatie over hulp bij dementie