Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

Waarom Wet BIG?

De Wet op de Beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) is bedoeld om de kwaliteit van de beroepsuitoefening in de individuele gezondheidszorg te bevorderen en te bewaken en de patiënt te beschermen tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen door beroepsbeoefenaren. Daarom staan er in de wet bepalingen over zaken als titelbescherming, registratie, herregistratie, voorbehouden handelingen en tuchtrecht.


Voorbehouden handelingen

In artikel 36 van de Wet BIG wordt een opsomming gegeven van de dertien categorieën voorbehouden handelingen. Deze dertien handelingen mogen alleen worden geïndiceerd en uitgevoerd door de in de Wet BIG aangewezen beroepsbeoefenaren, te weten verpleegkundig specialist en arts en voor bepaalde voorbehouden handelingen de verloskundige en tandarts. Deze beroepsbeoefenaren moeten wel beschikken over de nodige bekwaamheid om deze handelingen verantwoord uit te mogen voeren. Onder bekwaamheid wordt kennis, vaardigheid en attitude begrepen. Onder bepaalde voorwaarden mogen zij aan anderen opdracht geven om ook voorbehouden handelingen te verrichten.

De voorbehouden handelingen mogen alleen worden uitgevoerd door bekwame beroepsbeoefenaren. Echter, nood breekt wet. In geval van nood, waarbij deze beroepsbeoefenaren niet op tijd aanwezig kunnen zijn, zijn ook anderen gerechtigd deze voorbehouden handelingen te verrichten.
 


Risicovolle handelingen

Naast de voorbehouden handelingen volgens de wet BIG kunnen instellingen ook bepaalde handelingen als risicovol aanmerken. Dit zijn veelal handelingen die bij onbekwaam en onzorgvuldig handelen vrijwel zeker tot gezondheidsschade zullen leiden.

Voor het uitvoeren van risicovolle handelingen is net als bij voorbehouden handelingen scholing en een bekwaamheidverklaring verplicht.

 

Herregistratie verpleegkundigen

Sinds 1 januari 2014 zal elke BIG geregistreerde verpleegkundige zich 1x per 5 jaar moeten her - registreren in het BIG register. Hiervan krijg je persoonlijk bericht als verpleegkundige.

De belangrijkste eis voor herregistratie is dat je minimaal 2080 uur per 5 jaar als verpleegkundige gewerkt hebt. Dit is gemiddeld 8 uur werken per week. De uren die u in een andere functie hebt gewerkt kunnen formeel niet meegeteld worden.

Indien je niet voldoet aan de werkureneis dan is er de mogelijkheid te voldoen aan de scholingseis.  Je kunt dan bijvoorbeeld een toets maken via CITO of een scholingstraject volgen via een erkend ROC of HBOV. Helaas tellen (geaccrediteerde) bij- en nascholingen niet mee in dit herregistratietraject.

Bereid je tijdig voor. Een scholingstraject kan in sommige gevallen meer dan een half jaar duren. Zorg dat je voor de uiterste herregistratiedatum aan de eisen voldoet.

 

Doorhaling BIG register

Ben je niet op tijd met jouw aanvraag voor herregistratie of voldoe je niet aan de criteria, dan wordt jouw inschrijving doorgehaald. Dit betekent dat de rechten en plichten die verbonden zijn aan jouw inschrijving in het BIG-register vervallen. Je bent dan niet meer bevoegd om handelingen te verrichten die waren verbonden aan deze beroepstitel.

Wel mag je de titel verpleegkundige gebruiken met de toevoeging ‘niet praktiserend’. Met de toevoeging ‘niet praktiserend’ laat je zien dat je de opleiding tot verpleegkundige hebt gevolgd. Tegelijkertijd voorkom je dat derden de indruk krijgen dat je nog bevoegd bent. Na jouw doorhaling val je niet meer onder het tuchtrecht. Wel blijft jouw geheimhoudingsplicht gelden over de gegevens die je verkreeg als verpleegkundige.

 

Meer informatie over het werken als zelfstandig verpleegkundige in de particuliere thuiszorg