Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

Verschillende modelzorgovereenkomsten

Indien particuliere zorg wordt verleend waarvoor een PersoonsGebonden Budget ( PGB) is aangevraagd is het sluiten van een zorgovereenkomst tussen zorgvrager en zorgverlener verplicht. 

Uitbetaling aan een zorgverlener, zorgaanbieder of wooninitiatief verloopt via de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Zonder geldige, dus door beiden ondertekende zorgovereenkomst worden bestedingen en betalingen door zorgkantoor, gemeente en SVB niet geaccepteerd. In de zorgovereenkomst leggen zorgverlener en zorgvrager onder andere werkafspraken vast, de te leveren diensten en het salaris of (uur)tarief.

De SVB heeft verschillende modelzorgovereenkomsten. Het gebruik van een modelzorgovereenkomst is verplicht om gebruik te kunnen maken van een PersoonsGebondenBudget (PGB). In deze zorgovereenkomst staan alle noodzakelijke gegevens en afspraken tussen zorgvrager en zorgverlener. Met een PersoonsGebonden Budget kan particuliere thuiszorg worden ingekocht. Met een PersoonsGebonden Budget heeft de zorgvrager zelf de keuze in wie zijn / haar particuliere thuiszorg zal verlenen. 

Voor het maken van afspraken tussen een zelfstandig zorgverlener, ZZP’er en zorgvrager / budgethouder wordt een zorgovereenkomst van opdracht afgesloten.

 

Modelzorgovereenkomst van opdracht

De SVB heeft de laatste versie van de modelovereenkomst online staan, deze is te downloaden op de website van het SVB of via deze link. Het is verplicht om de meest recente modelovereenkomst van opdracht te gebruiken. Na de laatste versie van februari is er nu de meest recente versie van november. Voor 1 januari 2019 moeten alle bestaande modelovereenkomsten vervangen zijn door de laatste versie van de modelovereenkomst waarin het derdenbeding is opgenomen. 

De modelovereenkomst van opdracht versie november is op de pagina Modelovereenkomst te downloaden. 

 

Enkele verschillen tussen de februari en de november versie zijn:

  • De toevoeging van de bedrijfsnaam van de zelfstandig zorgverlener.
  • De vraag of de zorgverlener ondernemer is
  • Toelichting op de AGB – code
  • Toevoeging van de BIC Code, alleen van toepassing voor overmakingen naar het buitenland
  • De toevoeging Vervoer als onderdeel van de Jeugdwet, Wet Maatschappelijke Ondersteuning ( Begeleiding )  en Wet langdurige Zorg.

 

Het derdenbeding dat toegevoegd is aan de februari versie van de modelovereenkomst is ongewijzigd overgenomen op de modelovereenkomst versie november.

 

Derdenbeding

Indien het zorgkantoor/college het persoonsgebonden budget heeft ingetrokken of heeft herzien, omdat het te veel persoonsgebonden budget heeft verstrekt en dit is veroorzaakt door toerekenbaar handelen van de persoon die ten laste van het persoonsgebonden budget zorg/maatschappelijke ondersteuning/jeugdhulp levert, heeft het zorgkantoor/college een vordering op die persoon. De vordering bedraagt het bedrag gelijk aan het door de persoon, vanwege het toerekenbaar handelen, ten laste van het persoonsgebonden budget ten onrechte ontvangen bedrag. Dit beding is onherroepelijk en blijft ook na beëindiging van deze overeenkomst van kracht.

Dit derdenbeding is opgenomen ter bescherming van de budgethouder. Indien door toerekenbaar handelen van een zorgverlener te veel budget is gedeclareerd, dan kan dit worden verhaald op de zorgverlener.

De zorgovereenkomst dient te worden ondertekend door de zorgverlener, zzp’er in de zorg en door de budgethouder (of vertegenwoordiger).

Onvolledige of verkeerd ingevulde zorgovereenkomsten worden door de SVB niet behandeld maar direct teruggezonden. 

 

Meer informatie over het aanvragen van particuliere zorg, of het werken als ZZP'er in de partciuliere thuiszorg klik hier.