Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

Een op de vijf Nederlanders krijgt in zijn leven een vorm van dementie. Tegen dementie bestaat nog geen medicijn. Het advies dat nu wordt gegeven om de ziekte tegen te gaan is geregeld bewegen en gezond eten om de hersenen actief te houden. Er zijn wel middelen op de markt die de achteruitgang van het geheugen kunnen afremmen of somberheid kunnen verminderen. Geen van de medicijnen echter pakt de veroorzaker van de ziekte aan. Bij de ziekte van Alzheimer, die optreedt bij 70% van de dementerenden, gaan de zenuwcellen in de hersenen kapot, doordat eiwitten zich ophopen tussen die zenuwcellen. De ziekte van Alzheimer is een verzamelnaam voor uiteenlopende dementieprocessen. 

Twee soorten eiwitten zijn hierbij betrokken, amyloid-beta en tau. De eerste vormen plaques, de tweede kluwens. Beide verstoren de communicatie tussen de hersencellen en zetten processen in gang waardoor de hersenen onherstelbare schade oplopen. Er wordt al jaren onderzoek gedaan naar een manier om deze eiwitophoping af te remmen. Het tijdschrift Nature publiceerde een studie met een antilichaam - een eiwit dat specifiek aan een ander eiwit hecht- dat een ophoping van amyloid beta wist af te remmen. 

De patienten met een hoge dosis hadden na een half jaar bijna geen amyloid meer in hun hoofd. Het geheugen ging ook niet verder achteruit. Echter de schade die al aangericht was kon niet worden hersteld. 

Tot er een effectief medicijn is tegen de ziekte van Alzheimer of andere vormen van dementie blijft het advies; veel bewegen en zo gezond mogelijk eten van kracht.

Meer informatie over particuliere thuiszorg / hulp bij dementie klik hier.