Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

Belangrijkste punten voor de thuiszorg in het nieuwe regeerakkoord van Rutte III  

 

Het regeerakkoord spreekt over goede zorg voor iedereen op de juiste plek op het juiste moment.
 

Geen investering in thuiszorg; wel in verpleeghuiszorg.

Aan de ene kant wordt in het regeerakkoord veel waarde toegekend aan de zorg thuis, de kleinschalige zorg op maat in de directe omgeving van de zorgvragers en aan de andere kant wordt niet geïnvesteerd in de zorg thuis en zijn juist besparingen (lees bezuinigingen) aangekondigd. Wel wordt er geïnvesteerd in verpleeghuiszorg met de investering van 2,1 miljard euro in de verpleeghuiszorg.

 

Cliëntenondersteuning

Er wordt geïnvesteerd in onafhankelijke cliëntondersteuning. Samen met gemeenten en zorgkantoren wordt bekeken hoe dit wordt ingezet.
Cliëntondersteuning zou voor iedereen, in alle wetten, toegankelijk en makkelijk vindbaar moeten zijn.

 

Minder regels, minder bureaucratie.

Verder wil de regering de administratieve lasten in de zorg wil verlagen. In het regeerakkoord staat dat met zorgaanbieders, zorgverleners, verzekeraars en toezichthouders door middel van schrapsessies fors wordt ingezet op minder bureaucratie en minder regels. Er lopen proeven met het i - PGB. Een i-PGB is één budget dat je ter beschikking krijgt om alle ondersteuning in te kopen die  nodig hebt. Je bepaalt zelf welke ondersteuning je waar nodig hebt: thuis, op school, op het werk, voor jouw vervoer, enzovoort. En je bepaalt zelf wanneer en door wie je de ondersteuning wilt ontvangen. Ook regelingen/voorzieningen waarvoor een PGB nu nog niet mogelijk is worden ondergebracht in het i-PGB. Bovendien wordt het i-PGB voor een langere periode aan je toegekend. Dit voorkomt dat u steeds opnieuw een aanvraag voor een voorziening of ondersteuning in moet dienen.

 

Verlaging Eigen Bijdrage PGB

Wat betreft de eigen bijdrage in de zorg wordt financiële lastenverlichting beloofd. Om de stapeling van zorgkosten tegen te gaan komt er een abonnementstarief van € 17,50 per vier weken voor huishoudens die gebruikmaken van Wmo-voorzieningen. En als een huishouden al een eigen bijdrage betaalt voor Wlz-zorg, dan betaalt het geen eigen bijdrage voor een Wmo-maatwerkvoorziening. Ook de eigen bijdragen voor Wlz-zorg en beschermd wonen (Wmo) worden verlaagd.

Tot slot staat in het regeerakkoord dat de regering met een wetsvoorstel gaat komen om de Wlz ook toegankelijk te maken voor mensen met een ggz-grondslag die langdurige zorg nodig hebben.