Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

 

Ouderen die een sleutelkastje naast de voordeur plaatsen voor de particuliere thuis hulp, moeten daar niet op bezuinigen. 'Een beetje blik' hebben inbrekers snel gekraakt. Een gecertificeerd sleutelkastje is duurder, maar je krijgt er meer veiligheid voor terug. Ook zijn er steeds meer alternatieven voor het sleutelkastje. Hieronder staan een aantal alternatieven weergegeven. 

Binnenlaten van de particuliere zorgverlener.

Uit onderzoek voor de regionale kranten blijkt dat vorig jaar 649 keer is ingebroken bij ouderen, nadat het sleutelkastje was gekraakt. Vaak worden sleutelkastjes geplaatst om de thuiszorg medewerker, verpleegkundige aan huis, binnen te laten. Naast de materiële schade is er na een inbraak vaak ook emotionele schade. Slachtofferhulp Nederland meldt dat mensen na een inbraak bang worden en niet meer kunnen slapen. Een extra reden om wat meer te investeren in sleutelsystemen. Inmiddels zijn er al een aantal goede alternatieven op de markt voor het sleutelkastje.

Een App op de smartphone is beter alternatief voor de sleutelkluis

Tot voor kort was een sleutelkluis de meest gebruikte oplossing. Een sleutelkluis is een kastje bij de voordeur die met een pincode/cijferslot geopend kan worden. Sleutelkluizen hebben voor- en nadelen. Het belangrijkste voordeel is de lage kostprijs, het belangrijkste nadeel is het stigmatiserende karakter: het is zichtbaar aan de buitenkant van de woning. Ook woningcorporaties zijn soms minder gelukkig met deze oplossing. De recente inbraken deden de discussie over sleutelkluizen opnieuw oplaaien. Dat  sleutelkluizen niet altijd een ideale oplossing zijn, was echter vanaf het begin bekend. Maar tot voor kort waren er nauwelijks alternatieven beschikbaar. 

Vergelijking smartphone-applicaties die deuren opent

Sinds eind vorige jaar zijn er meerdere apps op de markt die naast sleutelkluizen een oplossing kunnen bieden bij sleutelproblemen. Bij deze apps hoort ook beheersoftware, waarmee de zogenoemde autorisaties overzichtelijk kunnen worden bijgehouden. Daarnaast is te zien wie welke deur heeft geopend en wanneer. De applicaties bieden meestal ook een oplossing voor het openen van de centrale toegang in een appartementencomplex. Daarvoor is wel nodig een koppeling te maken met de systemen die worden gebruikt voor toegangscontrole. De verschillende oplossingen bieden elk hun eigen voor- en nadelen, waardoor het voor particuliere thuisorganisaties niet altijd een makkelijke afweging is voor welke oplossing ze moeten kiezen.

Hieronder staan een aantal nieuwe manieren om toegang tot een woning te verschaffen:

Videotelefoon

Wilt u vanaf uw favoriete plek voor de televisie of vanuit bed zien wie er voor de deur staat? Om vervolgens met één druk op de knop de deur op afstand te openen? Kies dan een deurintercom met audio of video, met een zwart-witscherm of een kleurenscherm.

 

Toegangscontrolesysteem met tags

Als alternatief voor het gebruik van sleutels, kunt u de toegang tot uw woning regelen met tags. Op die manier hoeft er geen sleutel meer te worden omgedraaid, wat voor sommige mensen belastend kan zijn. Verloren tags kunnen direct buiten werking worden gesteld en nieuwe tags worden verstrekt. Bovendien wordt bijgehouden wie wanneer uw woning betreedt en weer verlaten heeft.

 

Vingerafdrukslot

Wilt u helemaal geen sleutel meer op zak hebben? Kies dan voor een vingerafdrukslot. Een simpele aanraking opent deuren die voor anderen gesloten blijven en de reader houdt de natuurlijke verandering van iedere vingerafdruk vanzelf bij. Zo staan ook kinderen die nog in de groei zijn nooit voor een dichte deur. Bovendien: met een vingerafdrukslot loopt u nooit meer het risico om uw sleutel te verliezen.

 

Seniorenslot

Bij een standaard slot bevindt het sleutelgat zich onder de deurkruk. Dit heeft twee nadelen:

  1. Het slot is minder goed toegankelijk
  2. Er valt altijd een schaduw op het sleutelgat

Bij een seniorenslot is dit omgedraaid. Het slot bevindt zich boven de kruk, wat de bediening vereenvoudigt.

 

Codeslot

Bent u bang om de sleutel van uw voordeur te verliezen? Met een codeslot verschaft u zich met het intoetsen van enkele cijfers toegang tot uw woning. Uiteraard kunt u de code ook aan anderen verstrekken, als deze bij u op bezoek komen of u komen verzorgen.

Met sommige systemen is het zelfs mogelijk om iedere bezoeker een persoonlijke code te verschaffen. Zo weet u precies wie uw woning betreden heeft en hoeft u bij een vergeten code niet iedereen de geresette code opnieuw te verschaffen.

 

Deurspion met fotocamera

Met een deurspion kunt u controleren wie er voor de deur staat, voor u opendoet. Een extra functionaliteit van sommige deurspionnen is dat deze gekoppeld zijn aan een beldrukker, waarbij automatisch een foto wordt gemaakt van wie aanbelt. Zo kunt u bij thuiskomst direct terugzien wie u gemist hebt en daarop eventueel actie ondernemen.

 

Voordeur openen met smartphone

Het kan allemaal nóg geavanceerder. De nieuwste toegangssystemen zijn gekoppeld aan het internet. Zodra er iemand aanbelt, ontvangt u een bericht op uw telefoon. Of u nu thuis bent of niet. Ook kunt u direct – op afstand – het bezoek te woord staan via de deurtelefoon. De bezoeker hoeft op deze manier helemaal niet te weten dat u niet thuis bent!

Wilt u de deur op afstand openen, dan kan dit uiteraard.

Op deze manier kunnen mantelzorgers zelfs meekijken met wie hun vader of moeder binnenlaat.

Meer informatie over zorg voor ouderen klik hier