Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

Dementie

FTD Symposium Samen Sterk 28 sept 2019 

Op 28 september aanstaande organiseert FTD Lotgenoten Symposium voor zowel mantelzorgers als professionals. Met medewerking van Alzheimer Nederland

Dit jaar kozen zij voor het thema 'Samen Sterk'. Interessante sprekers, sessies en keynotes maken deze dag meer dan de moeite waard. Voor mantelzorgers, belangstellenden, zorg professionals. Er zijn 300 tickets.

Bekijk het onderstaande programma en houd de website in de gaten voor de update van alle sprekers op 28 september.
De sprekers van de deelsessies zijn ook bekend met uitleg wat er gaat komen.

LOCATIE

Als locatie voor het symposium kozen wij deze keer Hotel Reehorst in Ede. De Reehorst ligt heel centraal en is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer en met de auto. U kunt ook overnachten in de Reehorst als u dat prettig vindt. Kijk voor meer informatie over Reehorst en de route op zijn website



PROGRAMMA
09.00 Inloop en registratie

10:00 Opening

10:10 Erik Scherder - Frontale en Temporale kwabben

11.00 Korte pauze

11:20 Yolande Pijenburg - Dilemma van de diagnose

12.00 Ingeborg Zeeuwen - Mijn vader

12.30 Lunchpauze

Drie deelsessies
(Titels en onderwerpen zijn nog onder voorbehoud. U kunt zich op de dag zelf per tijdslot voor één van de verschillende deelsessies opgeven)

13.30
1: 10 tips van/voor de casemanager - Gerben Jansen
2: Moeilijk hanteerbaar gedrag - Ervarea - Barbara Oppelaar en Jan van der Hammen
3: Handvatten bij FTD gezien vanuit de dagbehandeling en wonen in de Lisidunahof - Jasper Meursing, Lieke de Vijlder, Marja Stoel - Lisidunahof Leusden.
4: Huidhonger - Margreet Melman - Janet de Oude Mooi
5: Onderzoek - Merel Mol, Lize Jiskoot, Emma vd Ende van het Alzheimercentrum Erasmus MC. FTD.

14.30
6: Journey
7: Juridische kwesties (financieel) - Kees Blankman
8: Erfelijkheid en laten onderzoeken
9: Muziek/snoozelen
10: Autorijden en FTD

15.30
11: Zorgen voor jezelf - Jeroen Bruinsma, Alzheimer Centrum Limburg.
12: Moeilijk hanteerbaar gedrag - Ervarea - Barbara Oppelaar en Jan van der Hammen
13: Een waardig einde - Saskia Danen Zorg4Zorg
14: Bewegen en muziek - Lisidunahof Leusden. Babette Leeh
15: Behandeling met medicijnen

16.30 John van Swieten : Een hoopvol en inspirerend vooruitzicht

17.00 Afsluiting en dankwoord

SPREKERS

Erik Scherder
Erik Scherder is hoogleraar Klinische Neuropsychologie bij de Vrije Universiteit in Amsterdam en tevens hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Hij studeerde fysiotherapie en psychologie, met een specialisatie in neuropsychologie. Erik heeft vele onderwijsprijzen ontvangen en is onlangs benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. In 2014 verscheen zijn eerste boek Laat je hersenen niet zitten, over de invloed van beweging op onze hersenen en in 2017 Singing in the brain, over de invloed van muziek op onze hersenen.

Yolande Pijnenburg
Yolande is als neuroloog werkzaam bij het Alzheimercentrum Amsterdam. In 2007 promoveerde zij op het proefschrift: ‘Frontotemporal dementia; towards an early diagnosis’. Haar onderzoek is sindsdien sterk gericht op het bespoedigen van de diagnose FTD en de afgrenzing van andere aandoeningen, in het bijzonder psychiatrische aandoeningen. Samen met psychiater Dols heeft zij een wekelijks neuropsychiatriespreekuur waarbij personen die op middelbare leeftijd geleidelijk van gedrag veranderen worden onderzocht op de symptomen en kenmerken van FTD. Zij heeft meer dan 195 publicaties en is leider van een international onderzoeksgroep op dit thema.

De diagnose FTD blijft nog steeds een dilemma voor veel artsen. De jonge leeftijd, het begin met gedragsverandering, en het relatieve gebrek aan zogenaamde biomarkers voor FTD spelen hierbij een rol. In deze presentatie zal Yolande Pijnenburg ingaan op welke factoren wél behulpzaam zijn bij het stellen van de diagnose en zal zij beschrijven waar het internationale onderzoeksveld op dit moment staat.

Ingeborg Zeeuwen, persoonlijk interview
Wat nou als je vader je vader niet meer kan zijn. Ook al kan je rationeel verklaren wat er aan de hand is, het gevoel is bijna niet te handelen. Hoe ga je om met het gevoel dat je krijgt als je vader je niet meer troost als je verdrietig bent? Ingeborg haar vader heeft FTD. In een persoonlijk interview met Ingeborg wil zij met ons delen hoe het is als kind om je ouder aan FTD te verliezen. Alvast iets weten van de vreselijke situatie van Ingeborg, kijk het filmpje van herinneringen voor het leven. 

John van Swieten
John van Swieten is als neuroloog verbonden aan het Erasmus MC en coordinator van het Alzheimercentrum Erasmus MC. Het centrum heeft de laaste 20 jaar veel wetenschappelijk onderzoek naar de klinische verschijningsvormen van de ziekte bij meer dan 400 patienten verricht. Daarnaast heeft het centrum belangrijke studies naar genetische aspecten en microscopische veranderingen in de hersenen van patienten met FTD uitgevoerd en gepubliceerd.