Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

De Belastingdienst onderscheidt in principe drie vormen van inkomen voor ondernemers;

Winst uit onderneming
Loon uit dienstbetrekking
Resultaat uit overige werkzaamheden

Voor zelfstandigen is het fiscaal voordeliger om door de Belastingdienst te worden gezien als ondernemer. Je hebt dan recht op alle gangbare aftrekposten voor ondernemers.


Criteria voor de inkomstenbelasting:

De winst

Zelfstandigen die een zeer kleine winst maken of structureel verlies lijden worden niet gezien als ondernemer, tenzij je aannemelijk kunt maken dat je in de toekomst wel winst gaat maken. (Bij het starten van een bedrijf kan dat laatste van toepassing zijn, je maakt bij de start nog geen winst maar winst maken is wel de doelstelling.)

Zelfstandigheid

Of je zelfstandig jouw werkzaamheden kunt uitvoeren is een belangrijk gegeven. Als anderen bepalen hoe je jouw werk moet gaan doen wordt je niet gezien als zelfstandig ondernemer. (Voorbeeld: wanneer jouw opdrachtgever bepaalt dat je werk gaat doen dat in hetzelfde bedrijf ook in loondienst gebeurt, is de kans groot dat je niet gezien wordt als ondernemer.)

Aantal uren dat je aan jouw bedrijf besteedt

Als je slechts weinig tijd in jouw bedrijf steekt is dat vaak geen geldig ondernemerscriterium. Ook als je wel veel tijd besteedt aan jouw bedrijf maar daarmee vrijwel geen winst maakt is er meestal geen sprake van een onderneming. Het gangbare urenaantal om gezien te worden als ondernemer begint eigenlijk bij 700 uur of meer. Veel aftrekposten zijn gekoppeld aan een hard urencriterium van minimaal 1225 uur per jaar.  Overigens zijn dit niet alleen de declarabele uren, maar ook de uren voor administratie, acquisitie, training, et cetera tellen mee.

Kapitaal

Het feit of je kapitaal (letterlijk: geld) in jouw bedrijf steekt is een criterium. Voor Zelfstandigen Zonder Personeel ligt dat wat gemakkelijker, veelal heeft een ZZP’er geen groot kapitaal nodig voor het bedrijf. Maar bij aanschaf van materialen en gereedschap zul je moeten investeren, dat is risicodragend kapitaal. Het feit dat je risicodragend kapitaal in jouw bedrijf steekt wijst er volgens de Belastingdienst op dat je ondernemer bent.

Opdrachtgevers

Als je meerdere opdrachtgevers heeft maakt dat het aannemelijker dat je ondernemer bent. Meerdere opdrachtgevers verminderen het risico dat je volledig afhankelijk bent van slechts één opdrachtgever. Als deze ene opdrachtgever ook nog eens jouw ex-werkgever is dan zal de Belastingdienst al snel tot de conclusie komen dat er sprake is van een verkapt loondienstverband.

Ondernemersrisico

Als je ondernemersrisico loopt telt dat zwaarwegend mee in de beoordeling. Enkele risico’s zijn: afhankelijkheid van vraag en aanbod van jouw dienst of product, klanten die niet betalen of het door u geïnvesteerde geld in jouw bedrijf dat verloren kan gaan.

Aansprakelijkheid

In aansluiting op ondernemersrisico is ook aansprakelijkheid een belangrijk punt. Ben je aansprakelijk voor hetgeen je levert of diensten die je verricht, ben je aansprakelijk voor de schulden van jouw bedrijf?

Presentatie

Of je ondernemer bent hangt voor een deel ook af van jouw eigen presentatie. De manier waarop je je opstelt is daarin bepalend. Je kunt je presenteren door bijvoorbeeld een visitekaartje te hebben, een website, reclame te maken etc. Hiermee geeft u aan dat u zich actief opstelt bij het zoeken naar opdrachtgevers en niet afhankelijk wilt zijn van die ene opdrachtgever of bemiddelaar.

Samenvattend

De uiteindelijke beoordeling is niet van één factor alleen afhankelijk, meerdere factoren vormen samen het eindoordeel. 
 

Meer informatie over het werken als zelfstandig zorgverlener in de particuliere thuiszorg klik hier.