Neem gerust contact met ons op om thuis
met u de mogelijkheden door te nemen.

24 uursklok in het lichaam

24 uurs ritme van het lijf

Ons biologisch ritme komt overeen met de 24 uur die de aarde nodig heeft om rond haar as te draaien. Dit Circadiaan ritme regelt onze biologische – en gedragsfuncties, waak- en slaapcyclus, lichaamstemperatuur, bloeddruk, aanmaak van hormonen, hartslag, cognitief vermogen, humeur en geheugen.  Een inwendige klok zorg voor dit ritme. Deze ‘klok’ zit in de hypothalamus, een klein gebied in de hersenen.

Deze klok werkt zelfstandig maar ook door middel van daglicht.

 

In de ochtend

Het ontwaakhormoon Cortisol gaat aan de slag. Het bereikt een piek tussen 6 en 8 uur ’s ochtends. Cortisol zet vet om in suiker en zorgt voor voldoende energie. Rond dit tijdstip komt ook Ghreline vrij, dit zorgt ervoor dat je honger krijgt.

’s Morgens stijgt ook de bloeddruk. Afgeraden wordt dan ook om ’s ochtends meteen te starten met cardiosport.

 

Overdag

In de loop van de dag presteren zenuwstelsel, spieren, hartslag en ademhaling maximaal. Op intellectueel vlak ben je het meest alert tussen 99 en 11:30 uur, tussen 15 en 16 uur en tussen 19 en 20 uur.

Het begin van de middag is het meest geschikt om nieuwe dingen te leren, korte termijn geheugen, de namiddag om de verworven kennis te gebruiken. Tussen 11:30 uur en 15:00 uur neemt de waakzaamheid af. Veel mensen kunnen in deze periode pijn ook beter verdragen.

 

’s Avonds

Aan het eind van de dag neemt de aanmaak van het hormoon Melatonine toe. Extern licht kan de aanmaak hiervan beïnvloeden. Blauw licht afkomstig van Iphones activeert de lichtgevoelige receptoren van het netvlies 100x meer dan wit licht. Het slaapvatten kan daardoor aanzienlijk vertragen.  Tegen bedtijd verlaagt ook je lichaamstemperatuur. Een goede nachtrust is noodzakelijk voor je geheugen, mentale evenwicht en je immuunsysteem.